Quantcast
Radio1_v_zivo


Ob Mednarodnem dnevu pripravljenosti na epidemije
| 29. 12. 2021 18:56
Svoje moči združili Zveza Slovenska unija pacientov, UKC Maribor in Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor
Ključne besede:     Mafribor    epidemija    skupaj
 Borut Ambrožič, predsednik Zveze Slovenska unija pacientov pred Info INPEA točko v Mariboru
Borut Ambrožič, predsednik Zveze Slovenska unija pacientov v Mariboru.

Borut Ambrožič, predsednik Zveze Slovenska unija pacientov pred Info INPEA točko v Mariboru
PRENESI DATOTEKO
Borut Ambrožič, predsednik Zveze Slovenska unija pacientov pred Info INPEA točko v Mariboru

Pandemija COVID 19 je povzročila globalno zdravstveno krizo, ki je obremenila že tako preobremenjene zdravstvene sisteme, dobavne verige in povzročila nesorazmerno porazdelitev sredstev za preživetje ljudi, zlasti tistih najbolj ranljivih.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je število smrti zaradi bolezni COVID 19, konec leta 2021 že preseglo 5 milijonov žrtev. Zdravstvena stroka pa opozarja, da je dejansko število smrti zaradi COVID 19 dosti večje in se giblje okoli 10 do 12 milijonov.

Generalna skupščina Združenih narodov je zato leta 2020 prvič pozvala širšo javnost in vse relevantne deležnike, da se pridružijo ozaveščanju, izmenjavi informacij, znanstvenih spoznanj in najboljših praks, kakovostnem izobraževanju in programih zagovorništva o epidemijah na lokalni, nacionalni, regionalni in globalni ravni, kot učinkovitih ukrepih za preprečevanje in odziv na epidemije.

Združeni narodi (UN), zlasti pa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) igrajo na globalni ravni ključno vlogo pri usklajevanju odzivov na epidemije. V skladu s svojim mandatom podpirajo nacionalna, regionalna in mednarodna prizadevanja za preprečevanje, ublažitev in obravnavanje posledic nalezljivih bolezni in epidemij, skladno s cilji Agende 2030.

Partnerstva proti epidemijam so ključnega pomena za doseganje ciljev zdrave družbe, h katerim vsi stremimo, in sicer: dostopnost do kakovostnih in varnih programov preprečevanja bolezni, zdravljenja in rehabilitacije za vse.  

V središče postavlja uporabnika in izvajalca ter si v predvidenih ukrepih prizadeva za:

  • krepitev in varovanje zdravja ter preprečevanje bolezni;
  • optimizacijo zdravstvene oskrbe;
  • povečanje uspešnosti sistema zdravstvenega varstva;
  • pravično, solidarno in vzdržno financiranje zdravstvenega varstva.

V zavedanju, da prepoznavanje in ustrezno ukrepanje posameznikov, strokovnih zdravstvenih organizacij, lokalnih skupnosti in države lahko pripomore k temu, da v prihodnje pandemije po intenzivnosti in resnosti ne bodo presegle prejšnje izbruhe, so svoje moči združili Zveza Slovenska unija pacientov, UKC Maribor in Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor.

Zveza Slovenska unija pacientov je strokovna, samostojna, prostovoljna, nevladna in nepridobitna organizacija, katere cilji so prispevati k družbi zdravja, dosegati večjo informiranost in osveščenost pacientov o njihovih pravicah in dolžnostih ter dosegati sodelovanje in partnerstvo relevantnih deležnikov na lokalni, regijski, državni in mednarodni ravni.

 Sodelujoči v projektu osveščanja izpostavljajo, da lahko s cepljenjem proti COVID 19 pomembno zmanjšamo število obolenj in pripomoremo, da bomo lahko ponovno v polni meri zagnali vsa področja življenja.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del