Quantcast
Radio1_v_zivo


Poslanci so sprejeli NOV ZAKON! To so novosti s katerimi se bodo soočili državljani Slovenije
Slovenija | 28. 12. 2021 7:02
Poslanci državnega zbora so sprejeli PKP 10
Ključne besede:     PKP 10    nov zakon    ukrepi    dodatki    poslanci    državni zbor    epidemija    pomoč
Foto: Pixabay

V državnem zboru so sprejeli nov protikoronski zakon z dodatnimi ukrepi za omilitev posledic epidemije covida-19. Prvotno je bila finančna ocena predloga PKP-ja 10 180 milijonov, po vključitvi dopolnil pa se nova ocena giblje okoli 240 milijonov evrov. V njem so novi dodatki za najranljivejše, uvaja odškodninsko odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19.

PKP 10 UVAJA:


Enkraten solidarnostni dodatek za upokojence in starejše: 

-
 upokojenci, ki prejmejo manj kot 510 evrov pokojnine, bodo od zdaj naprej prejeli 300 evrov dodatka

- Upokojenci s pokojninami do 732 evrov bodo dodatek prejeli v treh različnih višinah, in sicer 130 evrov, 230 evrov in 300 evrov

- 150 evrov dodatka pa je predvidenega tudi za kmete, ki so starejši od 65 let in imajo manj kot 591 prihodkov in invalidne osebe

Dodatek za pripadnike civilne zaščite, dijake in študente, ki prostovoljno pomagajo v zdravstvenih ustanovah. Pripadniki civilne zaščite bi tako prejeli 30 evrov dodatka na dan, študenti in dijaki pa 25 evrov na dan.

Neizkoriščen letni dopust, ki si ga nekateri zaredi epidemije niso mogli privoščiti bo za 2020 mogoče koristiti še do 1. aprila 2022, tistega za leto 2021 pa vse do konca prihodnjega leta.

Podaljšanje enkratnega izplačila za novorojenčke

Denarne odškodnine za vse, ki bi po prejemu cepiva (oz. zdravila) proti covidu-19 utrpeli resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij.

Podaljšanje turističnih bonov - do konca junija 2022 pa bodo podaljšani lanski turistični boni. Vlada je do konca junija 2022 pred kratkim že podaljšala tudi letošnje bone.

Stroški hitrih testov za zaposlene se bodo delodajalcem krili iz proračuna, in sicer za čas od 8. novembra do konca januarja 2022, v vrednosti 92,50 evra na delavca, ki se mora samotestirati.

Odpravlja se tudi neustavnost določb iz 5. protikoronskega zakona, po katerih lahko minister za izobraževanje sam odredi izobraževanje na daljavo v osnovnih šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami. V zakonu je zdaj natančno zapisano, kdo in kdaj sprejme odločitev o izvajanju izobraževanja na daljavo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del