Quantcast
Radio1_v_zivo


NOVI UKREPI NA MIZI: Strokovna skupina naj bi vladi predlagala, kaj naj storijo s silvestrovanji po Sloveniji
KORONAVIRUS | 21. 12. 2021 7:33
Strokovna skupina naj bi vladi predlagala odpoved vseh silvestrovanj na prostem
Ključne besede:     Silvestrovanje    novo leto    ukrepi    omikron    vlada    stroka    odpoved    okužbe
Foto: Pixabay

Zdravstveno stroko skrbi širjenje bolj nalezljive različice omikron. Okužbo so pretekli teden prvič potrdili tudi v Sloveniji, posvetovalna skupina pa takrat še ni predlagala zaostrovanja ali dopolnitve ukrepov. Direktor NIJZ Milan Krek je izrazil skrb, da stvari niso rožnate in se znajo prihodnji mesec le še poslabšati.

''Situacija zna biti zelo huda in januar zna biti v Evropi zelo kritičen zaradi najnovejše različice, ki se bo čez novoletne praznike razbohotila,'' je povedal Krek. Pri tem je poudaril, da moramo aktivno poskrbeti, da bomo med prazniki v skupini, kjer ne bo okuženih. Zaradi pojava bolj nalezljive različice omikron sicer že zaostrujejo ukrepe, na Nizozemskem so za mesec dni ustavili javno življenje. 

Kaj pa se bo zgodilo v Sloveniji?

Dokončne odločitve o zaostrovanju še ni. Po nekaterih informacijah bi jo vlada lahko sprejela na četrtkovi redni seji.

Strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom infektologinje Mateje Logar se je na včerajšnjem sestanku s predstavniki resornih ministrstev pogovarjala o mogočih spremembah covidnih ukrepov med božično-novoletnimi prazniki. 

Govora je bilo predvsem o omejevanju zbiranja, sploh v času silvestrovanj.

Med predlogi naj bi bile tako dodatne omejitve:

- števila strank v trgovinah,
- obiskovalcev na kulturnih prireditvah in silvestrovanjih,
- zbiranja na javnih površinah.

Bodo odpovedali vsa silvestrovanja na prostem?

Po poročanju novinarjev iz POP TV-ja bo strokovna skupina vladi predlagala odpoved vseh silvestrovanj na prostem. Izjema naj bi bile gostilne, ki pripravljajo silvestrske večerje in bi lahko obratovale vse do 2. ure.

Po neuradnih informacijah STA naj bi si na ministrstvu za gospodarstvo med drugim prizadevali tudi za podaljšan obratovalni čas restavracij in barov na silvestrski večer, ki bodo tako morda lahko odprti vse do polnoči.

V Ljubljani imajo že pripravljen silvestrski program, a še čakajo odločitev, v kakšni obliki ga bodo lahko izvedli.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del