Quantcast
Radio1_v_zivo


Simptomi omikrona so drugačni od prejšnjih različic: Zdravnica pravi, da je okoli okužbe z njim preveč ''histerije''
KORONAVIRUS | 17. 12. 2021 6:45
Zdravnica iz Južne Afrike pravi, da ni razloga za paniko in da so bile prejšnje različice bolj nevarne
Ključne besede:     omikron    simptomi    nevarnost    okužba    razlika    Angelique Coetzee    zdravnica    zdravljenje
Dr. Angelique Coetzee pravi, da ni razloga za paniko, saj je delala s pacienti, ki so se okužili z omikronom

Omikron se vse hitreje širi po Evropi, zato svetovna Zdravstvena organizacija svari, da take hitrosti niso zabeležili še pri nobeni drugi različici in je treba biti bolj previden. Oseba, okužena z delto, okuži tri do šest oseb, oseba z omikronom pa lahko brez uporabe zaščitnih sredstev okuži tudi do 30 ljudi. V Sloveniji imamo do zdaj potrjenih 10 primerov okužb z najnovejšo različico.

Strokovnjaki ugotavljajo, da se simptomi precej razlikujejo od prejšnjih različic in da oboleli z omikronom ne izgubi voha in okusa, kot je značilno za prejšnje različice.

Simptomi značilni za omikron so:

- Bolečine v mišicah,

- Utrujenost,

- Vročina,

- Kašelj,

- Močno nočno znojenje (oboleli pravijo, da so njihove pižame in posteljnina čisto premočeni),

- Za omikron ni značilno vnetje grla, so pa okuženi poročali o nenavadno srbečem in dražečem občutku v grlu. Po ugotovitvah naj bi najnovejša različica povzročala blažje simptome, ki so bolj značilni za gripo.

Preveč histerije okoli omikrona?

Zdravnica Anqelique Coetzee iz Južne Afrike meni, da so ljudje preveč ''histerični'' ob pojavu omikrona. Britanci ob širjenju najnovejše različice pripravljajo nove stroge ukrepe, kar ljudi med prazniki spravlja še v večji obup. Prepričana je, da so njihove ''grozljive'' napovedi, da bodo do konca meseca imeli milijon okuženih ter 10 tisoč dnevnih hospitalizacij, pretirane in da vodijo do tega, da bodo Britanci znova uvedli zaprtje za božič in novo leto.

''Delala sem s pacienti, ki so se okužili z novo različico, in mislim, da vem največ o učinkih, ki jih ima na ljudi,'' je dejala zdravnica in dodala:

''Mi delamo z ljudmi, ne s statističnimi projekcijami in lahko vam zatrdim, da so simptomi pri tistih, ki smo jim potrdili omikron, blagi v primerjavi s tistimi, ki smo jih zabeležili pri drugih različicah.''

Dodaja pa še, da so lahko tisti, ki so se okužili z najnovejšo različico ''srečni,'' da jih ni doletela delta ali kakšna druga, starejša različica.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del