Quantcast
Radio1_v_zivo


Učenka si je pri športni vzgoji zlomila umetni noht - to, kar so storili njeni starši, je za mnoge nezaslišano
Slovenija | 1. 12. 2021 6:30
Nekateri menijo, da dolgi nohti ne sodijo v osnovno šolo, saj je možnost za poškodbo nohta pri uri športne vzgoje veliko večja
Ključne besede:     učenka    noht    umetni noht    zlom    tožba    šola    telovadba    preval    bizarno    osnovnošolka    učiteljica    starši    poškodba
Med delanjem prevala si je zlomila umetni in posledično tudi svoj noht - starši krivijo učiteljico (Slika je simbolična)

V eni izmed slovenskih osnovnih šol se je zgodil sila nenavaden primer, ki že odmeva po Sloveniji, o njem pa pišejo v reviji Pravna praksa, mi pa smo novico povzeli po portalu Slovenskih novic.

Osnovnošolka je v šolo prihajala z dolgimi umetnimi nohti in si enega pri uri športne vzgoje zlomila. Pri telovadbi naj bi si pri prevalu poškodovala prst, kjer se ji je zlomil umetni, nato pa še njen pravi noht.

Starši so se takoj pritožili na svet šole in dejali, da so umetni nohti učenkina pravica in da je za poškodbo kriva učiteljica. Kako se bo ali se je svet šole opredelil do primera, še ni znano.


Slika je simbolična

Ali je šola res odgovorna za takšno poškodbo? 

O tem je v članku razmišljala in pisala odvetnica in doktorica znanosti Nana Weber, ki je zapisala nekaj dejstev:

- Prvič: umetni nohti so učenke pravica otroka do samopodobe, za katero pa so do 15. leta odgovorni starši oz. morajo starši soglašati s tem, da otrok nosi umetne nohte.

- Drugič: zakon o osnovni šoli določa, da lahko šola s hišnim redom določi območja šole in površine /.../ in ukrepe za zagotavljanje varnosti, vzdrževanja reda in čistoče. Namen osnovnošolskega izobraževanja pa je, da se pridobi osnovno izobrazbo.

Webrova je še navedla, da bi v primeru učenke, ki si je zlomila noht, šola najverjetneje morala poskrbeti za varnost pri izvajanju te gibalne dejavnosti (v tem primeru prevala), torej da bi bila pod dekletom nameščena mehka podlaga, poleg nje pa bi morala stati ali pa ji pomagati učiteljica. Ali je bilo to zagotovljeno, bo verjetno pokazala preiskava.

Prav tako nekateri menijo, da dolgi nohti ne sodijo v osnovno šolo, saj je možnost za poškodbo nohta pri uri športne vzgoje veliko večja.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del