Quantcast
Radio1_v_zivo


Odkrili, kaj je Švedska povzročila s svojimi preslabimi ukrepi! To so posledice, ki vplivajo tudi na nas
KORONAVIRUS | 17. 11. 2021 6:25
Švedska je imela preslabe ukrepe, kar je privedlo do mutacije virusa in širjenje v druge države
Ključne besede:     Švedska    ukrepi    posledica    epidemija    covid    Skandinavija    širjenje    okužbe
Švedska je tranzitna država, kar je povzročilo dodatno širjenje okužb (Foto: Pixabay)

Vedno se čudimo Švedski državi, ki ne sprejme nikakršnih strogih ukrepov zoper epidemije in ko se po skoraj celi Evropi od marca 2020 borimo s strogimi ukrepi in zaprtjem države, Švedi na prvi pogled živijo dokaj normalno - gostilne in bari so vedno odprti, ves čas že hodijo na koncerte, se družijo na prostem in v notranjosti ter počnejo vse tisto, kar se nam zdi nemogoče.

Blagi ukrepi na Švedskem so povzročili, da je virus mutiral

Zdaj pa je ven prišla raziskava, ki naj bi pokazala, da so njihovi blagi ukrepi zelo slabo delovali na ostale države. Za razliko od ostalih skandinavskih držav so Švedi sprejeli preslabe ukrepe, da bi v zgodnjih fazah zaustavili  širjenje novega koronavirusa, kar je sprva pokazalo visoke številke infekcije, kasneje pa je privedlo, da je virus mutiral. 

Po poročanju Žurnala24 pa je Švedska strategija boja zoper novi koronavirus pripomogla tudi pri širjenju okužb v druge države, vsaj tako kažejo rezultati nedavno objavljene raziskave.

Študijo so objavili v medicinski reviji Eurosurveillance, ki z odprtim dostopom zajema epidemiologijo, nadzor, preprečevanje in nadzor nalezljivih bolezni s poudarkom na temah, pomembnih za Evropo. Raziskovalci univerze Uppsala na Švedskem, norveškega inštituta za javno zdravje in Univerze Sydney iz Avstralije so prišli do rezultatov, ki so marsikoga presenetili.

Švedska je tranzitna država, kar je povzročilo dodatno širjenje okužb

Med drugim pa še izpostavljajo, da je tako Švedska, kot tudi Danska tranzitna država. Zaradi njenih rahlih ukrepov je bila posebej prizadeta Finska. Avtorji študije so ugotovili, da so virus vnašali tisti Finci, ki niso imeli prepovedi potovanja iz Švedske.

Okužbe so bile ustvarjene na Švedskem?

John Pettersson iz univerze Uppsala je za švedsko TV postajo SVT povedal, da je bila Švedska neto izvoznik Sars-Cov-2 virusa v sosednje nordijske države v prvem letu pandemije. To je povzročilo tudi to, da se je mutirani virus začel širiti po vsej Evropi.

Pri študiji so analizirani 71 tisoč vzorcev okuženih, na podlagi katerih so raziskovalci ugotavljali gensko poreklo. Verige okužb so bile ustvarjene na Švedskem, preden so v nekaj 100 primerih prešle državne meje.

''Naši rezultati kažejo, da je imela švedska strategija milejših ukrepov vpliv tako na epidemiološko situacijo znotraj države kot tudi v celotni nordijski regiji,'' navajajo avtorji študije.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del