Quantcast
Radio1_v_zivo


To čaka vse starše, če se njihovi otroci v šoli ne bodo želeli samotestirati!
Slovenija | 10. 11. 2021 6:36
V osnovni šoli učenca ne moreš odstraniti s pouka, medtem, ko je v srednji šoli to mogoče
Ključne besede:     samotestiranje    šola    učenec    ukrepanje    covid    starši    ravnatelj    pogovor    šola na daljavo
Če se učenec ne bo želel samotestirati, sledi pogovor s starši

V državi trenutno primanjkuje otroških medicinskih mask in tudi testov za samotestiranje. Zato so se na ministrstvu za zdravje odločili, da lahko otroci do konca tega tedna še nosijo maske iz blaga, nato pa računajo, da bodo lekarne do naslednjega tedna zagotovile dovolj kirurških mask tudi za najmlajše. Zaščitne maske so obvezne od dopolnjenega šestega leta starosti.

Samotestiranje bo obvezno za vse učence in dijake, z izjemo tistih, ki izpolnjujejo pogoje PCT.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je prepričan, da bo lekarnam do konca tedna uspelo zagotoviti tudi dovolj kompletov za samotestiranje in bodo otroci v ponedeljek že lahko opravili samotestiranje v šoli. Samotestiranje se bo izvajalo 3x tedensko v šoli. Mesečno bo učencu in dijaku pripadalo 15 HAG-testov na mesec.

Otroci naj samotestiranje vadijo doma

Vindišar staršem svetuje, naj otroci ta teden samotestiranje vadijo doma, da bodo naslednji teden pri opravilu spretnejši in bodo to opravili brez težav.

Kje v šoli se bodo otroci testirali in kdaj?

Državni sekretar Damir Orehovec si predstavlja, da se bodo samotestirali pred poukom, se pravi ob prihodu zjutraj ali pred prvo uro. Vsaka šola bo to organizirala po svoje in imela malce drugačen sistem.

Kaj storiti, če otrok v šoli odkloni samotestiranje?

Orehovec svetuje, naj se v šoli opravi pogovor z učencem ali starši. V primeru osnovne šole je to obvezno in se učenca ne more odstraniti s pouka, pri tem ko je v srednji šoli to mogoče.

Ravnatelj mora poskrbeti za zdravo učno okolje

Če bo v osnovni šoli učencev, ki se ne želijo samotestirati več, mora ukrepati ravnatelj in poskrbeti za zdravo učno okolje, bodisi znotraj razreda ali izven.

Če starši ne bodo dovolili samotestiranja otroka, sledi pouk na daljavo

Orehovec ravnateljem še svetuje, naj se obrnejo tudi na inšpekcijo in se preveri, ali je pouk še mogoče izvajati v šoli ali se pouk prestavi na daljavo.

''Če odlokov nismo sposobni upoštevati in bo staršev ali otrok, ki zavračajo samotestiranje več, se bomo mogli odločati tudi o tem, da bo šola na daljavo,'' je dejal Orehovec.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del