Quantcast
Radio1_v_zivo


Slovenija trepeta! Takšnih številk še nismo imeli, vlada bo zaostrovala! To so 3 regije, kjer je stanje najslabše
KORONAVIRUS | 4. 11. 2021 10:17
Največ okužb beležijo tudi po osnovnih šolah
Ključne besede:     regija    Slovenija    epidemija    zaostrovanje    vlada    rekord    november    bolnišnice    šola
Vlada se bo danes sestala na seji in se resno lotila zaostrovanja ukrepov (Slika je simbolična)

Drvimo proti katastrofi, zato bo vlada bo na današnji seji razpravljala o zaostrovanju ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covid-19, zaprtja države pa zaenkrat ni na vidiku. Po poročanju Sledilnika je največ okuženih med 35. in 44. letom starosti.

Številke na novo okuženih so iz dneva v dan višje in tako so v sredo ob 10.156 PCR testih potrdili 4.511 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je novo najvišje število okužb od začetka epidemije. Delež pozitivnih testov znaša 44,4 odstotka in je malenkost nižji kot dan pred tem, ko je znašal 44,8 odstotka in so potrdili 3.456 primerov okužbe.

Sedemdnevno povprečje novih primerov je že 2.491, medtem kot je štirinajstdnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev 1.518. Število novih primerov je za 71 odstotkov večje kot prejšnjo sredo. Prejšnjo sredo je bilo potrjenih 2.632 novih primerov, delež potrjenih okužb pa je znašal 35,9 odstotka.

V katerih regijah je stanje trenutno najhujše?

Na prvem mestu je Zasavska regija, sledi ji Jugovzhodna, nato Obalno-kraška. Zaenkrat se najbolje drži Koroška, a se lahko stanje hitro spremeni. 
Kakšno pa je stanje v šolah in vrtcih?

Po podatkih Sledilnika je največ okuženih na osnovnih šolah, kar 712, nato na srednjih šolah 195 in v vrtcih 37.Po podatkih Sledilnika je v slovenskih bolnišnicah trenutno takšno stanje:

- 735 hospitaliziranih, 

- V zadnjem dnevu so sprejeli 130 novih bolnikov,

- V domačo oskrbo so jih odpustili 57,

- Na oddelkih intenzivne terapije se zdravi 169 bolnikov, kar pomeni, da se že gibljemo v območju, ko bodo kapacitete slovenskih bolnišnic zapolnjene. Slovenski zdravstveni sistem naj bi namreč vzdržal med 160 in 190 intenzivnih postelj.

Leon Cizelj iz Instituta Jožef Stefan je v sredo za Odmeve Televizije Slovenija povedal, da gre lahko krivulja okužb navzgor vsaj še do konca novembra, če se v ravnanju družbe ne bo kaj bistvenega spremenilo. Po njegovih besedah se trenutno vsak teden okuži okoli 50 tisoč ljudi, virus pa bo pri tej dinamiki meseca novembra zahteval od 400 do 450 mrtvih.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del