Quantcast
Radio1_v_zivo


Vozniki na slovenski avtocesti ogorčeni, ko so videli, kaj je storil voznik v vozilu Slovenske vojske
Slovenija | 4. 11. 2021 8:56
Vozilo slovenske vojske je zapeljalo na reševalni pas - čeprav naj ne bi bilo na nujni vožnji
Ključne besede:     reševalni pas    cesta    avtocesta    vojska    vozilo    bizarno    vozniki
Zakaj je voznik vozila slovenske vojske zapeljal na reševalni pas? Se je želel izogniti čakanju v koloni?

Na Facebook strani Ustvarimo Reševalni PAS na avtocestah so uro nazaj objavil fotografijo, ki je razjezila mnoge voznike, ko so videli, kaj je storil voznik v vozilu Slovenske vojske, da bi se izognil koloni. Uporabil je reševalni pas, čeprav ni bilo videti, da bi bil na nujni vožnji.

Se je želel le izogniti čakanju v dolgi koloni?

Novinarji pri slovenskih novicah so pri Slovenski vojski že preverili ali so o zadevi seznanjeni in ali bodo voznika vojaškega vozila doletele sankcije. Njihov tiskovni predstavnik jim je pojasnil, da so objavo zaznali. ''Registrska številka vozila je vidna. O primeru so obveščeni pristojni organi v SV, ki bodo zadevo preiskali in ustrezno ukrepali.''Kaj je reševalni pas?

Reševalni pas je prostor med kolonama ali kolonami vozil na avtocesti, po katerem peljejo intervencijska vozila ob prometnih nesrečah ali drugih ovirah na avtocestah. Približno takšna naj bi bila definicija reševalnega pasu – naj bi bila zato, ker slovenski zakon o pravilih cestnega prometa pojma reševalnega pasu ne pozna, pač pa v 30. členu pravi: ''V primeru zastoja prometa morajo vozniki pustiti med kolonama vozil, ustavljenima na prometnih pasovih, ki sta najbližje levemu robu smernega vozišča, dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.''

Pojem reševalni pas je uvedel upravljavec slovenskih avtocest Dars, zelo podobno zasnovo reševalnega pasu pa poznajo tudi v Avstriji, Nemčiji, na Češkem, v Švici in na Madžarskem. Poudarek je na zelo podobno, ne pa enako: upravljavci avtocest dajejo uporabnikom različna navodila, kako je treba zagotoviti reševalni pas in tudi zato prihaja do različnih ravnanj udeležencev v prometu.

Vir: amzs.si
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del