Quantcast
Radio1_v_zivo


Kaj je ATOPIJSKI DERMATITIS (AD) in kako ukrepati? Mamica štirih otrok podala nasvete iz prve roke
| 15. 11. 2021 6:35
Gre za zelo pogosto, kronično, močno srbečo, izredno kompleksno, kožno bolezen, ki prizadene odrasle, otroke in dojenčke
Ključne besede:     AD    atopijski dermatitis    intervju    Špela Novak    bolezen    zdravljenje
Špela Novak, niv. dipl. soc. delavka s svojo družino

Suha, občutljiva, srbeča, pekoča, boleča koža ...

Pršica, cvetni prah, prehrana, pralni praški, materiali oblačil ...

Neprespane noči, nešteto preizkušenih izdelkov, nepredvidljivost, neskončnost vsakodnevnih izzivov ...

To je samo nekaj opisov boja z boleznijo kot je atopijski dermatitis. Gre za zelo pogosto, kronično, močno srbečo, izredno kompleksno, kožno bolezen, ki prizadene odrasle, otroke in dojenčke. Velikokrat se zgodi, da imajo osebe z atopijskim dermatitisom lahko tudi alergije, astmo in/ali seneni nahod.

O bolezni smo se pogovarjali z univ. dipl. soc. delavko in mamico štirih otrok, Špelo Novak. Mlajša dva otroka sta alergika na hrano in s precej hudo obliko atopijskega dermatitisa. Špela je skupaj z možem odprla Društvo atopijski dermatitis za osveščanje, pomoč, podporo in širitev kvalitetnih, koristnih informacij.Je ATOPIJSKI DERMATITIS (AD) res tako huda bolezen?

Ja, je! Zares je mnogo več kot samo nekaj rdečih madežev na koži. Gre za srbeče, pekoče in boleče občutke, ki so prisotni večino časa. Praskanje je neizogibno, s tem pa tudi rane na koži in posledično potem še dodatne težave, poleg kroničnega pomanjkanja spanja seveda, ki vodi v celo vrsto dodatnih izzivov. V večini primerov so prisotne tudi alergije, kar zahteva posebno prehrano, posebna oblačila, posebna čistilna sredstva in sredstva za umivanje, točno določeno okolje, materiale ali pa celo vse od naštetega in še kaj zraven. Resnično je to način življenja.

Kakšni so pristopi k zdravljenju? Kaj se sploh lahko stori?

Pomembno je, da se ADja lotevamo celostno, da pokrijemo glavna področja:

- Iskanje in odmik poslabševalcev, trigerjev

Poslabševalci so najbolj pogosto stres, prehrana, pršica, domače živali, cvetni prah, pralni praški, materiali oblačil, visoke temperature, suh zrak, fizična aktivnost, ... Ključnega pomena je, da se poslabševalce stanja kože poišče in se jih (kolikor je to sploh mogoče), odstrani.

- Ustrezna in redna nega kože

Redna nega kože je ključna, saj s tem pomagamo vzdrževati zaščitno funkcijo kožne pregrade, ki je pri atopikih praviloma okrnjena. V to spada tudi tuširanje, ustrezne kopeli, redno mazanje s kremo in z drugimi mazili, odvisno od stanja kože. Kombinacija pristopov je odvisna od vsakega posameznika.

- Krepitev imunskega sistema

Tudi delovanje imunskega sistema igra pomembno vlogo. Že zadostna količina vitaminov in mineralov lahko pripomoreta izboljšanju stanja. Zato je smiselno pozornost nameniti tudi temu področju.

Za več informacij v povezavi s katerimkoli področjem, pristopom se lahko obrnete na drustvoad@gmail.com.Zakaj sta z možem ustanovila Društvo?

V ustanovitev in delovanje društva sva šla z namenom, da sotrpinom nudiva pomoč in podporo, v kakršnikoli obliki jo že potrebujejo. Pa naj bo to duševna podpora v obliki podporne skupine, kvalitetne informacije v obliki strokovnih predavanj, finančna sredstva za nakup tistega, kar nujno potrebujejo, pa sami ne zmorejo plačati ali kaj četrtega. Želimo si tudi osveščati, širiti besedo, da AD NI nalezljiva bolezen in da smejo naše otroke in seveda odrasle prijeti za roko, jih objeti, se z njimi družiti ...

Atopic Expo? Nam zaupate več o tem?

Gre za dogodek, na katerem se bodo predstavila različna podjetja in strokovnjaki, katerih izdelki ali storitve so povezani z ADjem, alergijami ali astmo. Poleg tega se bodo odvijala tudi strokovna predavanja, poskrbljeno pa bo tudi za animacijo otrok, da se bodo starši v miru lahko sprehodili po stojnicah in res pridobili informacije, ki jih iščejo.

Želimo si pomagati in tudi v prihodnje bo to naše osnovno vodilo. Vsem, ki se spopadajo z ADjem in podobnimi stanji, pa sporočamo, da niso sami, da se lahko obrnejo na nas, resnično vas razumemo in skupaj bomo našli pot k boljši kvaliteti življenja. Tudi vsake podpore bomo veseli, več o tem pa na naši spletni strani (www.drustvoad.si).

Se vidimo na Atopic Expu,
13.11.2021 med 10:00 in 17:00 uro,
v Športni dvorani Medvode.


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del