Quantcast
Radio1_v_zivo


Bo cepljene res doletelo to? Milan Krek o tem, kaj lahko čaka vse, ki so se cepili
KORONAVIRUS | 3. 11. 2021 6:37
Dr. Jerala pa je pojasnil še to, zakaj se cepljeni okužijo
Ključne besede:     november    Milan Krek    Roman Jerala    epidemija    covid    okužbe    sev    ukrepi    zapiranje    cepljenje
Foto: Posnetek zaslona

Epidemiološke razmere so pri nas zelo slabe in stroka razmišlja o tem, ali bi uvedla 10 dnevno zaprtje države ali na seznam dala nove ukrepe, ki bi preprečili nadaljnjo širjenje okužb. Med obolelimi je namreč tudi ogromno cepljenih, zato se sedaj med mnogimi poraja vprašanje, zakaj se cepiti, ko pa ni ustrezne zaščite. Na to vprašanje je sinoči na Rtv Slovenija odgovoril biokemik Roman Jerala in pojasnil, zakaj se je dobro cepiti kljub temu da lahko zbolimo.

Zakaj se okužijo tudi cepljeni?

Cepljeni se okužijo za to, ker je bila večina med njimi z vsemi potrebnimi odmerki cepljena že pred meseci, njihova zaščita zdaj pa je že občutno manjša.

Dr. Jerala je še pojasnil, da je stopnja protiteles višja pri ljudeh, ki so bili okuženi in nato cepljeni, a so prednosti cepljenja še vedno ogromno. ''Cepljeni imajo krajšo kužnost, hitreje se zmanjša vsebina virusov. Zato so cepljeni, če se okužijo, pa se okužijo v manjšem delu, krajši čas kužni''.

Pomemben dejavnik tveganja je tudi starost. ''Če primerjamo: 75-letnik, ki je cepljen, ima takšno zaščito oz. takšno verjetnost bolezni kot 50-letnik, ki ni cepljen,'' je sinoči na Rtv Slovenija pojasnil biokemik Roman Jerala.

Pojasnil je še, da cepljenje rešuje življenja in preprečuje težji potek bolezni. A med okuženimi je cepljenih precej. To so zadnji podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ): približno tretjina okuženih je cepljenih z vsemi odmerki – med 26.000 okuženimi je cepljenih skoraj 9.000.

Vrh epidemije bomo dosegli na sredini novembra

Na včerajšnji novinarski konferenci pa je spregovoril direktor NIJZ Milan Krek, ki je znova pozval k cepljenju in dejal, da bomo vrh tokratnega vala dosegli v sredini novembra, se pravi, čez dobrih 14 dni. Vendar je ta ''vrh'' po njegovih besedah postavljen zelo visoko, morda celo veliko previsoko, zato so nujni čim prejšnji ukrepi, da bi vrh znižali.

Med nami drugačen sev, kot smo ga imeli lani

Epidemiološke razmere se slabšajo zato, ker je med nami drugačen sev, kot smo ga imeli lani - ta je skoraj 100 % bolj kužen in se širi hitreje. Skrajšal se je tudi čas prenosa iz človeka na človeka, ki ga ne merimo več v minutah, pač pa v sekundah. 

Bo potrebno tudi testiranje cepljenih?

Zdravstvena stroka zato poziva tako necepljene kot cepljene, da nosijo zaščitne maske, se dosledno držijo pravil in upoštevaje vse ukrepe. Govori se tudi, da bodo razmislili o testiranju cepljenih ljudi, saj bi s tem na delovnih mestih in v okolicah, kjer se zadržuje večja masa ljudi preprečili širjenje okužb.

Kaj moramo delati bolje?

- Veliko več nas mora delati od doma

- Organizacijo zabav opustimo za nekaj časa - samo v skladu z navodili PCT
- Naj se ne ponareja QR kod

- Cepljenje s tretjim odmerkom v ostareli populaciji

- Dosledno upoštevanje PCT v lokalih in restavracijah, itd.

- Dosleden nadzor PCT

- Ostati doma, ko dobimo simptome respiratornega obolenja in poklicati zdravnika

- Ostati v izolaciji in v karanteni 10 dni ter se dosledno držati pravil

- Nošnja mask v notranjih prostorih in zunaj, ko je to potrebno


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del