Quantcast
Radio1_v_zivo


Neuradno: Če v tednu dni ne bo izboljšanja, je na mizi predlog, ki ga želi uresničiti svetovalna skupina
KORONAVIRUS | 2. 11. 2021 11:08
Če ukrepi ne bodo delovali v tednu dni, predlagajo 10 dnevno zaprtje države
Ključne besede:     zaprtje    lockdown    država    epidemija    november    vlada    strokovna skupina    ukrepi
Foto: Pixabay

V ponedeljek so v Sloveniji ob 2.634 PCR-testih potrdili 1.136 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 43,1 odstotka in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal rekordnih 47,8 odstotka. Število vseh hospitaliziranih se je v enem dnevu povečalo za 31, število bolnikov na intenzivni negi pa za 13, kažejo podatki sledilnika za covid. Včeraj je umrlo deset covidnih bolnikov.

Svetovalna skupina za covid-19 predlaga vladi popolno zaprtje države in če se za to ne odloči, pa jim predlagajo strog nadzor nad spoštovanjem PCT ukrepov ter ostale omejitve, kot so:

- omejitev gostinskih lokalov do 23. ure

- da bi športne prireditve potekale brez gledalcev, 

- javni sektor bi delal od doma,

- omejitev zasebnega zbiranja na 10 ljudi (pri čemer morajo vsi izpolnjevati PCT pogoj).

Sledi 10 dnevno zaprtje države?

Če ti ukrepi ne bodo delovali in se v tednu dni stanje ne izboljša, potem svetovalna skupina neuradno predlaga zaprtje države za 10 dni. Prav tako se svetovalna skupina zavzema za boljšo dostopnost do brezplačnega hitrega testiranja prebivalstva.

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je potrdila, da se bo svetovalna skupina danes sestala z vlado, zjutraj pa je bila na sestanku pri ministru za zdravje Janezu Poklukarju.

Robert Carotta, koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje je povedal, da imajo vodstva bolnišnic danes dopoldne sestanek z ministrstvom za zdravje zaradi povečane zasedenosti covidnih bolnišničnih oddelkov po državi. Neuradno so trenutne kapacitete covidnih oddelkov že dosežene oziroma presežene v številnih slovenskih bolnišnicah.

Bo vlada zaostrila ukrepe?

Kaj se je na večernem sestanku v nedeljo dogovorila svetovalna skupina, še ni znano, je pa pričakovati, da bo vlada zaostrila ukrepe. Po počitnicah so se v šolske klopi vrnili učenci, dijaki in študentje, a ob spremenjenih ukrepih.

Prepoved obiskov porodnic

Splošna bolnišnica Celje zaradi slabšanja epidemiološke situacije in skokovitega naraščanja števila okuženih s covidom-19 do preklica prepoveduje obiske porodnic, ki so jih do zdaj v porodnišnici lahko obiskali očetje novorojenčkov.

Na Ginekološko-porodniškem oddelku so, tako kot na ostalih bolnišničnih oddelkih, dovoljeni le obiski kritično bolnih pacientk, ki jih pisno odobri odgovorni zdravnik, so še sporočili iz celjske bolnišnice.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del