Quantcast
Radio1_v_zivo


Drvimo proti katastrofi: To je dan, ko bomo dosegli vrh okužb in obstaja možnost, da nas doleti tisto, česar ne želimo
KORONAVIRUS | 29. 10. 2021 10:29
Val okužb bo dosežen v drugi polovici novembra, tam okoli 15-ega ...
Ključne besede:     koronavirus    kader    zdravstvo    pomanjkanje    lockdown    covid    cepljenje    november    vrh okužb
Stroka svari pred pomanjkanjem kadra na intenzivni negi

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v četrtek v Sloveniji potrdili 2.510 novih okužb s koronavirusom. Opravili so 6.790 PCR-testov, med katerimi je bilo pozitivnih 37 odstotkov. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 2.138, dan pred tem pa 2.067. V zadnjih 14 dneh so potrdili 1.190 okužb na 100 tisoč prebivalcev, dan pred tem 1.125.

Obstaja možnost, da se država znova zapre

Če se bo trend naraščanja okužb nadaljeval, ni izključeno, da bo treba spet zapirati državo. Ključno bo, koliko bo hospitaliziranih na oddelkih intenzivne terapije. Meja, do katere naj bi slovenski zdravstveni sistem zdržal, je zasedenih 150 intenzivnih postelj. V UKC Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 119 bolnikov na navadnih oddelkih in 51 na intenzivnih oddelkih. V UKC Ljubljana kritično točko predstavlja 62 zasedenih intenzivnih postelj. Po podatkih Sledilnika je vseh hospitaliziranih bolnikov, ki so zboleli za covidom-19, 558, od tega jih 133 potrebuje zdravljenje na intenzivnih oddelkih. 

V ljubljanskem kliničnem centru so pojasnili, da nenujnih storitev ne bodo ukinjali na splošno, ampak se bodo prilagajali razmeram, tudi zmogljivosti za covidne bolnike bodo povečevali po potrebi.

Stroka svari pred pomanjkanjem kadra na intenzivni negi

Epidemične razmere se dramatično slabšajo in po besedah predstojnika intenzivne enote na infekcijski kliniki v UKC-ju Ljubljana Matjaža Jereba, drvimo proti katastrofi. Na portalu MMC pišejo, da je Jereb dejal, da težava niso postelje  ali oprema, ampak pomanjkanje kadra za intenzivno terapijo: ''Naj bo vsem jasno, da kadra, tako negovalnega, torej medicinskih sester, kot zdravnikov, preprosto nimamo, temveč ga prerazporejamo. Imamo pa seveda tudi številne druge dejavnosti, ki potrebujejo kader za oskrbo bolnikov.''

Mario Fafangel predlaga brezplačno testiranje, dostopno vsem.

Bolnišnice se bojijo, da ne bi zmogle oskrbeti vseh bolnikov

Največja bojazen je, da bolnišnice ne bi zmogle oskrbeti vseh bolnikov, ki nujno potrebujejo pomoč. Meja za to naj bi bila po besedah zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja 180 bolnikov na intenzivni negi, čemur se hitro približujemo, včeraj je bilo na intenzivni negi že 131 bolnikov. Poklukar je sicer napovedal, da bo, če bo na intenzivnih oddelkih zasedenih od 160 do 180 postelj, predlagal vsaj delno zaprtje družbe.

Val okužb bo dosežen v drugi polovici novembra

Po sedanjih napovedih bo tokratni val okužb vrh dosegel v drugi polovici novembra. Spoštovanje PCT-pogoja v vseh dejavnostih tako pri zaposlenih kot pri uporabnikih storitev naj bi bil še edini način, da bi se izognili zapiranju družbe.

PC sistem bo morda nujen

Strokovna skupina za covid še ni opustila ideje o PC-sistemu, kar z drugimi besedami pomeni obvezno cepljenje, a zaradi odločitve ustavnega sodišča vlada o tem ne razmišlja, je pojasnil Vindišar.

Kaj bo s poukom?

Pouk se bo kljub zelo slabi epidemiološki sliki po počitnicah nadaljeval, kot je potekal do zdaj. Novost je priporočilo o samotestiranju dvakrat na teden. Samotestiranja za osnovnošolce niso obvezna. Učenci, dijaki in študenti se lahko že danes v lekarnah oskrbijo z ustreznimi testi, je za Radio Slovenija poročala Jernejka Drolec.

''Če se krivulja ne bo obrnila navzdol in bomo zapolnili med 160 in 180 intenzivnih postelj, bom vladi kot minister za zdravje primoran predlagati vsaj delno zaprtje družbe,'' je pred dnevi dejal Janez Poklukar.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del