Quantcast
Radio1_v_zivo


Okužbe naraščajo, nas znova čaka lockdown? Minister Poklukar o tem, kaj bo PREDLAGAL VLADI!
KORONAVIRUS | 27. 10. 2021 18:15
Opozoril je, da gremo skozi najslabši čas epidemije covida-19
Ključne besede:     koronavirus    covid    slovenija    cepljenje    pct    maske
foto: STA

V torek je bilo ob 8308 PCR-testiranjih potrjenih 3166 okužb. Delež pozitivnih izvidov je znašal 38,1 odstotka.

Hospitaliziranih je 526 bolnikov s covidom-19, 133 jih potrebuje zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego.

"S posvetovalno skupino za covid-19, NIJZ-jem in vlado smo intenzivno pretresali epidemiološko situacijo. Podatki niso dobri, še manj so dobre razmere v bolnišnicah. Zjutraj so bile v bolnišnicah zasedene vse kapacitete navadnih postelj, vendar je že napovedano povečanje, tako da ni bojazni, da se postelje ne bi zagotovile," je na tiskovni konferenci po seji vlade povedal minister za zdravje Janez Poklukar.Opozoril je, da gremo skozi najslabši čas epidemije covida-19. "Če smo na začetku s strahom gledali takratno Italijo, smo zaradi nizke precepljenosti na prelomni točki, lahko se nam zgodi scenarij iz Bergama," je posvaril. Dejal je, da bi se zdravstvo sicer lahko usmerilo v covidne intenzivne oddelke in nujna stanja na urgencah ter da bolnišnice lahko aktivirajo 220 intenzivnih postelj.

"Toda vprašanje je, kdo bo zdravil ob teh posteljah. Zdravstveno delavce bomo morali preusmeriti z drugih oddelkov. Anesteziologov ne bo na voljo za druge operacije," je opozoril minister. Dodal je, da se programi onkologije, porodništva, pediatrije in nekaterih specialnih programov ne bodo ustavljali.
Po navedbah ministra lahko stabilnost zdravstvenega sistema rešita le cepljenje in izvajanje PCT-protokola, sicer bo treba omejevati družbeno življenje.

"Zapiranja družbe si nihče ne želi, vendar smo tehtali tudi ta ukrep. Glede na to, da se krivulja potrjenih okužb ne obrne in da izpolnjujemo zasedenih od 160 do 180 intenzivnih postelj v bolnišnicah, bom vladi predlagal vsaj delno zaprtje družbe," je napovedal. Glede morebitnih ukrepov je pojasnil, da bodo ti dogovorjeni skupaj s strokovno skupino.Kot je dejal, je preverjanje pogoja PCT prej izjema kot pravilo, pristojni pa opažajo tudi vse večje število ponarejenih potrdil.

Za opravljanje dela se povečuje pogostnost samotestiranja na 48 ur. Učenci, dijaki in študenti pa se bodo samotestirali dvakrat tedensko – v ponedeljek in sredo.

Testiranje za učence ni obvezno, je dejal minister. Ob tem bo samotestiranje potrebno za sodelovanje v športnih programih ter rekreativnih in obšolskih dejavnostih.

"Uporaba maske je obvezna v zdravstvu, izobraževanju in socialnem varstvu ter v vseh dejavnostih, kjer prihaja do medsebojnega stika.Ne smemo več ignorirati naraščajočih številk covida-19. Če ne prenehamo z izgovori pri PCT-ju, bomo morali v lockdown," je na Twitterju opozoril gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Dodal je, da je sklical inšpekcijske službe in jim naročil strožji nadzor lokalov.

"Če bo treba, bomo lokale, ki nadzora ne izvajajo, v skladu z zakonodajo tudi zaprli," opozarja minister.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del