Quantcast
Radio1_v_zivo


Če ste pogrešali potovanje v ZDA, boste zdaj čez lužo lahko poleteli samo pod temi POGOJI!
Zanimivo | 26. 10. 2021 13:30
To so pravila za prihode tujih državljanov v ZDA
Ključne besede:     zda    potovanje    cepljenje    letalo    potrdilo    turizem
Evropejci bodo kmalu lahko poleteli v ZDA

Omejitve glede potovanj v ZDA je na začetku pandemije covida-19 uvedel takratni predsednik ZDA Donald Trump, prepoved pa je med drugim veljala za Evropsko unijo, Kitajsko, Iran, Indijo in Brazilijo. Ko je Joe Biden januarja letos prišel v Belo hišo, je ta odlok podaljšal, zdaj pa se bo država po 18-ih mesecih končno spet odprla za tujce. Največji pritiski za sprostitev ukrepov so prihajali iz turističnega sektorja.

Bela hiša je predstavila pravila za prihode tujih državljanov v ZDA, kar bo mogoče od 8. novembra naprej.

- V državo bodo lahko prišli polno cepljeni tujci, necepljeni pa se bodo morali testirati prvi dan po prihodu.

- Ameriške oblasti bodo pri mednarodnih letalskih potnikih za vstop v državo priznavale vsa tista cepiva, katerih uporabo sta potrdili Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) (to so cepivo Comirnaty Pfizerja/BioNTecha, cepivo Moderne in Janssena) in Svetovna zdravstvena organizacija (poleg naštetih še AstraZeneca, Covishield, Sinopharm in Sinovac).

- Potniki bodo morali dokazilo o cepljenju pokazati pred vkrcanjem na letalo, preverjale ga bodo torej letalske družbe. Te bodo tudi presodile, ali je potrdilo izdal uradni organ v določeni državi, potnik pa mora drugi odmerek cepiva dobiti vsaj 14 dni pred potovanjem.


Foto: Pixabay

Izjem za tiste, ki bodo lahko v državo vstopili brez polnega cepljenja, je malo. Necepljeni potniki, tako tuji državljani kot tisti s stalnim prebivališčem ali tuji državljani, ki se štejejo za izjeme od cepljenja, bodo lahko vstopili v ZDA, a se bodo morali testirati na okužbo z novim koronavirusom v 24 urah po prihodu.

Potnikom, mlajšim od 18 let, za vstop v ZDA ni potrebno polno cepljenje.
Med pandemijo so lahko v ZDA potovali le ameriški državljani, imetniki dovoljenja za delo in bivanje in tisti s posebnim dovoljenjem.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del