Quantcast
Radio1_v_zivo


Prihajajo elektronske vinjete! To so novosti, s katerimi se bodo srečali vozniki od 1. decembra 2021 naprej
Uporabna vsebina | 26. 10. 2021 9:37
Od 1. decembra 2021 naprej bo mogoče kupiti elektronsko vinjeto in jo od tega naprej že koristiti
Ključne besede:     e-vinjeta    digitalna vinjeta    elektronska    novost    cesta    nadzor    vozilo    uporaba    nakup    splet
Prihajajo e-vinjete!

Vinjete, ki smo jih več let lepili na vetrobranska stekla se poslavljajo in marsikomu prinašajo olajšanje. Po novem bodo lastniki vozil imeli elektronske vinjet, ki pa prinašajo kar nekaj novosti. Novinarji na Slovenskih novicah so se obrnili na zaposlene pri DARS-u in izvedeli nekaj koristnih odgovorov.

Nakup digitalne vinjete bo mogoč od 1. decembra 2021 dalje, kupiti pa se jo bo dalo preko spleta ali na dosedanjih prodajnih mestih vinjet (bencinski servisi, različni trgovci, itd.)

Kako kupiti vinjeto na spletu? Uporabnik bo dobil potrdilo in račun na e-naslov (neregistriran uporabnik) ali bo naloženo na njegovem uporabniškem računu v spletni trgovini (registriran uporabnik).

Kdaj bodo mogoči nakupi e-vinjet?

Nakup in uporaba letne in polletne (ta velja samo za motorna kolesa) e-vinjete bosta mogoča od 1. decembra 2021. Od 1. decembra 2021 letna in polletna (ta velja samo za motorna kolesa) vinjeta ne bosta več v obliki nalepke, ampak samo še v digitalni obliki.

Mesečna in tedenska e-vinjeta za leto 2022 bosta začeli veljati 1. februarja 2022, kupiti pa ju bo mogoče največ 30 dni prej. Od 1. februarja 2022 bosta tudi mesečna in tedenska vinjet samo v digitalni različici (in ne več v obliki nalepke).

Možnost nakupa 30 dni prej bo sicer veljala za vse vrste e-vinjet. Letno e-vinjeto bomo na primer lahko kupili (hkrati z nakupom bo treba izbrati tudi datum začetka njene veljavnosti) do 30 dni pred začetkom njene veljavnosti. Ker pa se prodaja letnih e-vinjet letos prične s 1. decembrom, bo možnost nakupa 30 dni prej veljala po tem datumu.

Kako bo potekal nadzor na cestah?

Od februarja 2022 bodo registrske številke vozil preko stacionarnih kamer nadzirane na posameznih točkah avtocestnega omrežja. Na nadzornih točkah, avtocestnih počivališčih, mejnih prehodih, avtocestnih priključkih bo nadzor potekal s prenosno nadzorno opremo, z nadzornimi kamerami za mobilni nadzor pa bodo opremljena tudi vozila cestninskega nadzora, kar bo cestninskim nadzornikom omogočalo nadzor med vožnjo.

- Če bo sistem preveril vozilo, za katerega je e-vinjeta kupljena, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled.

- Če bo zaznana kršitev (za vozilo e-vinjeta ni kupljena), se podatek ohrani v sistemu do zaključka prekrškovnega postopka.

Kaj se bo zgodilo za kršitelje?

Če bo zaznana kršitev (za vozilo veljavna e-vinjeta ne bo kupljena), se bo podatek ohranil v sistemu do zaključka prekrškovnega postopka. Za vozila, ki so registrirana v Sloveniji, bodo cestninski nadzorniki cestninskemu zavezancu po pošti poslali plačilni nalog in račun za e-vinjeto.

V primeru kršiteljev iz tujine pa nameravamo prekrškovni postopek izvesti, preden bo uporabnik zapustil naše omrežje cestninskih cest.

Globa, ki čaka kršitelje je 300 evrov.

Ali bo mogoče elektronsko vinjeto prenesti na novo vozilo?

Samo v primeru imenske tablice ali kovinskih preizkusnih tablic. Sicer bo v primeru prodaje vozila možno zahtevati povračilo neporabljenega dela e-vinjete, pod pogojem, da novi lastnik ni registriral vozila z isto registrsko številko.

Cene e-vinjet bodo ostale iste - preverite, tukaj!

Več o tem pa najdete na Slovenskih novicah.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del