Quantcast
Radio1_v_zivo


Veliko zaposlenim Slovencem pripada TOLE, a nekateri tega sploh ne vedo in tega ne koristijo
Slovenija | 26. 10. 2021 9:10
Samostojni podjetniki lahko zaslužijo tudi več
Ključne besede:     delo    prispevki    plačevanje    otrok    delo od doma    skrajšan urnik    ure    služba
Foto: Pixabay

V parlamentu so 1. januarja 2021 sprejeli zakon, po katerem država staršem, ki delajo s krajšim delovnim časom plačuje prispevke, in ne več od minimalne plače naprej kot je veljajo nekaj časa, ampak od siceršnje plače starša - natančneje od osnove zadnjih 12 mesecev. 

Starši majhni otrok imajo tako pravico, da delajo s krajšim delovnim časom, ko ne delajo, pa jim država za te ure plača prispevke, pišejo na Žurnalu. 

Kod ima pravico do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva?

To pravico ima eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do njegovega 3. leta starosti. V primeru najmanj dveh otrok pravica velja, dokler najmlajši ne dokonča prvega razreda osnovne šole. V primeru gibalno oviranega ali duševno prizadetega otroka pravica velja do 18. leta otroka. V vlogo se vpiše tedensko število ur, biti mora najmanj 20, lahko pa nekdo dela tudi 35 ali 39 ur na teden.

Kaj pripada zaposlenemu s krajšim delovnim časom?

- polno povračilo malice in stroškov prevoza,

- polno povračilo stroškov prevoza,

- celotni dopust in polni regres za dopust.

Delavec, ki koristi krajši delovnik zaradi starševstva, ne sme delati nadur, z delodajalcem pa se dogovori, kdaj bo delal. Starš, ki želi uveljavljati to pravico, najprej z delodajalcem sklene aneks k pogodbi, v kateri se dogovorita za skrajšani delovnik zaradi starševstva, nato pa na center za socialno delo poda vlogo za uveljavitev pravice do plačila prispevkov zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva.

Pri Žurnalu so ugotovili, da več kot dve tretjini staršev, ki koristijo to pravico, svoj delovnik konkretno skrajša, saj delajo manj kot pet ur na dan. Dobra četrtina dela šest ur ali več na dan, medtem ko je staršev, ki bi delali pet ur na dan, precej malo.

Samostojni podjetniki lahko zaslužijo več

Zaposleni za delo za štiri ure dobi plačilo za štiri ure, medtem ko je pri samostojnih podjetnikih to težko nadzorovati in lahko delajo ter zaslužijo tudi več. Kar dve tretjini samostojnih podjetnikov je med očeti, ki koristijo skrajšani delovni čas, kar je sedemkrat več kot v splošni populaciji.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del