Quantcast
Radio1_v_zivo


Znane podrobnosti, zakaj je igralec Alec Baldwin na snemanju ubil osebo - prekršil naj bi zlato pravilo
Svet slavnih | 25. 10. 2021 6:38
Pištola mora biti usmerjena na sceno proti točki, kjer ni opreme, igralcev ali filmske ekipe. To so jasna pravila.
Ključne besede:     Alec Baldwin    tragedija    film    snemanje    smrt    rekvizit    pištola    podrobnost    zlato pravilo    kršenje    odgovornost    Hollywood
Foto: Jim Weber/The New Mexican

Pred vikendom smo poročali o tragični novici iz filmskega sveta, ko je igralec Alec Baldwin ponesreči ubil direktorico fotografije, 42-letno Halyno Hutchins in poškodoval režiserja Joela Souzo.

Baldwin je med snemanjem svojega novega filma z naslovom Rust v Novi Mehiki ustrelil z rekvizitno pištolo in pri tem tako hudo poškodoval direktorico, da je na poti v bolnišnico umrla ter ranil režiserja, ki pa je po poročanju tujih medijev že v domači oskrbi. Igralec je po dogodku pretresen in popolnoma neutolažljiv, pravijo njegovi najbližji, saj je oseba, ki mu je res globoko mar, zato je lahko zelo strog do sebe. 

Kaj se je dogajalo na snemanju?

Nadaljnja preiskava kaže, da je do incidenta prišlo med vajo, za zdaj pa še ni jasno, ali je dogajanje ujela tudi kamera in obstaja celo posnetek nesreče.

Baldwinu je pištolo na snemanju podal pomočnik režiserja Dave Halls, ki ni vedel, da je nabita, in pri tem zavpil: ''Hladna pištola!'' To naj bi pomenilo, da v pištoli ni pravih nabojev. V gledališčih in na snemanjih se pogosto uporablja pravo orožje, a je nabito s slepimi naboji, ki povzročijo blisk in pok, izstrelka pa ne izstrelijo.

Hollywoodski strokovnjaki za orožje pravijo, da naj bi Baldwin prekršil zlato pravilo o varnosti rokovanja z orožjem, po tem, ko je z njim uperil direktno v človeka. Pištola, s katero je streljal pa, naj bi vsebovala en pravi naboj.Foto: Jim Weber/The New Mexican

Pištola ne sme biti na snemanju nikoli uperjena proti človeku

Vodja podjetja za usposabljanje in izposojo orožja za filmsko in televizijsko produkcijo Bryan Carpenter je za New York post dejal, da nabito ali prazno orožje nikoli ne sme biti uperjeno proti drugemu človeku oz. cev orožja nikoli ne sme biti usmerjena v nekaj, česar ne nameravate zadeti.

Pištola mora biti usmerjena na sceno proti točki, kjer ni opreme, igralcev ali filmske ekipe. To so jasna pravila.


Na prizorišču snemanja je bilo narejenih več napak

Priotehnik in inženir za posebne učinke Zak Knight pa je dejal, da je v tej tragični nesreči veliko ljudi na prizorišču snemanja naredilo napako. Dejal je, da se na snemanju skoraj nikoli ne zgodi, da je pištola uperjena neposredno v človeka, a montaža s tem doseže verodostojnost zgodbe.

''V prvi vrsti na filmskem prizorišču ne bi smelo biti pravih nabojev. Drugič, vsaka oseba, ki uporablja rekvizite, mora najprej preveriti, ali je z njimi vse v redu. In tretjič, ni razloga, da bi bila na snemanju pred kakršno koli vrsto pištole katera koli oseba,'' je še dodal.

Je kriva 24-letna orožarka, ki ni dobro preverila orožja?

Po poročanju Los Angeles Timesa se je pred tem na snemanju filma Rust že vsaj trikrat zgodil incident s pištolo rekvizitom, ki se je nepredvideno sprožila, kar je za omenjeni časopis potrdil neimenovani vir.

24-letna članica ekipe Hannah Gutierrez Reed je bila tisti dan zadolžena za preverjanje orožja. S tem delom naj ne bi imela veliko izkušenj, saj je to delo opravljala samo enkrat pred tokratnim snemanjem, in sicer na snemanju filma The Old Way.

Kot še navaja BBC pa naj bi mlada orožarka v septembrskem podcastu povedala, da je skoraj zavrnila to službo, ker ni bila prepričana ali je na to delo pripravljena.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del