Quantcast
Radio1_v_zivo


S temi načini lahko račun za elektriko precej zmanjšate! Bralki Vesni to uspeva že več let
Uporabna vsebina | 23. 10. 2021 4:06
Če znate z gospodinjskimi aparati ravnati pravilno, lahko za elektriko kar nekaj denarja privarčujete
Ključne besede:     denar    varčevanje    elektrika    način    gospodinjstvo    dom    stanovanje    ogrevanje    aparati
Privarčujte in zmanjšajte račun za elektriko s temi načini

Raziskave so pokazale, da lahko letno v gospodinjstvu kar nekaj privarčujemo, če znamo z gospodinjskimi aparati ravnati pravilno in s tem zmanjšamo njihovo porabo. Pisala nam je tudi Vesna, ki se tega načina poslužuje že nekaj let in pravi, da je njihov račun za elektriko bistveno manjši, kot v preteklih letih. Lani so recimo privarčevali skoraj 500 evrov.

To so načini, kako prihranite 400 ali več evrov za električno energijo:

Redno ugašajte naprave, ki trenutno niso v uporabi, kot sta npr. računalnik ali televizija in s tem prihranite električno energijo, hkrati pa poskrbite, da ne bo življenjska doba naprave zaradi dodatne obremenitve krajša. Televizorji so ena izmed največjih skušnjav ljudi po svetu. Večji kot je zaslon televizorja, večja je poraba energije. 

S prenosnim računalnikom boste privarčevali več, saj ta povprečno porabi 85% manj električne energije kot namizni računalnik. Še manjšo porabo imajo tablični računalniki, ki porabijo 70% manj električne energije kot prenosni računalniki.

Pomivalni stroj zavzame skoraj 8% računa za elektriko. Na trgu je široka izbira pomivalnih strojev, med najbolj ''prijaznimi'' pa so tisti z oznako D, saj z njimi lahko letno prihranite kar nekaj evrov.

Ugašajte luči, saj lahko leto s tem, da podnevi luči ne prižigamo, prihranimo kar več denarja, kot si mislite. Priporočljiva je tudi zamenjava standardnih žarnic z LED žarnicami. Obstajajo varčne sijalke, ki vam omogočajo znatne prihranke pri varčevanju z elektriko.

Preprečite uhajanje toplote iz stanovanja in poskrbite, da boste v mrzlih dneh čimveč toplote zadržali v stanovanju ali hiši že s tem, da boste zapirali okna in vrata. Zmanjšana potreba po ogrevanju stanovanja je en najučinkovitejših načinov za varčevanje z energijo. Preverite, da vaša okna in vrata dobro tesnijo ter jih po potrebi zamenjajte z novimi.

Izklapljajte bojler, ko ga ne potrebujete in ga vključite le takrat, ko nameravate iti pod prho. Za še bolj učinkovito varčevanje z električno energijo lahko poskrbite z rednim servisiranjem bojlerja. Ni treba posebej izpostavljati, da krajše prhe pomenijo večje prihranke (pa tudi vaša koža ne bo tako na udaru).

Izklopite tudi ostale električne naprave, ki jih ne potrebujete vedno, saj tako nepotrebno porabljajo energijo (mikrovalovna pečica, grelnik za vodo, itd.)

Naprave za hlajenje in zamrzovanje postavite stran od virov toplote oz. poskrbite, da se hladilnik, zamrzovalna skrinja in ostale tovrstne naprave ne bodo nahajale v bližini: štedilnika, radiatorja, sončne svetlobe in drugih naprav.
Zagotoviti morate kroženje zraka, kar pomeni, da - v kolikor je to možno - naprave za hlajenje ne potisnete čisto do stene.

Kuhajte z manjšo količino vode in v kolikor to ni nujno potrebno, se izogibajte kuhanju z zvrhano posodo vode. Na tak način se bo voda hitreje segrela, kosilo bo prej gotovo, vi pa boste privarčevali z dragoceno energijo.

Med ščetkanjem zob in tuširanjem oz. takrat, ko si milite telo, prav tako zaprite vodo.

Spremenite svoje pralne navade in ne mislite, da je pranje perila na 90 °C bolj učinkovito. Izkazalo se je, da temu ni tako, zato lahko brez skrbi perete tudi na 40 °C. Za še dodatno varčevanje z energijo pa perite več kosov oblačil hkrati in ne posamično.

Uporabite moderne kuhalnike, saj so starejši znani po tem, da niso preveč energetsko varčni. Moderno kuhalniki so dostopni vsem, zanje ne potrebujete odšteti prevelike vsote denarja, svoje delo pa opravijo hitreje, pri tem pa porabijo občutno manj energije.

Hladilniki in zamrzovalniki so v gospodinjstvih priklopljeni 24 ur na dan in sedem dni v tednu, zato veljajo za aparate z najdaljšo življenjsko dobo v naših domovih, zato je vredno poiskati energetsko učinkovite. Lestvice energijskih oznak segajo od A do G in izbira hladilnika z višjo oceno lahko močno vpliva na obratovalne stroške. Z izbiro zamrzovalnika, ki ima oznako D in hladilnika z oznako G lahko v 17-letni življenjski dobi prihranimo kar precejšno količino denarja letno. Tudi preko 500 evrov.

Proč s starimi električnimi aparati, saj starejše naprave veljajo za bolj potratne kot novejše (npr. katodni televizorji, sesalniki prejšnje generacije, itd.). V začetku je to sicer strošek, vendar se vam bo investicija čez čas povrnila.

Poskrbite za dobro izolacijo tal oziroma s polaganjem izolacije iz mineralne volne, lahko prihranite do 100 evrov letno v stanovanju ali več 100 evrov v samostojni hiši.

Izkoristite nočni cikel elektrike in varčujte z električno energijo. Če imate dvotarifni števec električne energije, so nočne ure kot nalašč za varčevanje, saj je le-ta v tem času cenejša. Nočni cikel elektrike vam omogoča poceni pomivanje posode in pranje ter sušenje perila; sesanje zaradi hrupa najbrž ni najboljša ideja.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del