Quantcast
Radio1_v_zivo


KREK MOČNO V SKRBEH: Opozoril na podatke, ki kažejo, kaj lahko pride v Slovenijo!
KORONAVIRUS | 20. 10. 2021 19:34
Slovenijo čaka nov val epidemije? Po Krekovih besedah lahko pride nova različica, ki je še hujša
Ključne besede:     NIJZ    Milan Krek    nova varianta    epidemija    naraščanje    okužbe    različica    koronavirus
Milan Krek se boji, da se nam približuje nova različica, ki je še hujša

Na današnji vladni novinarski konferenci je direktor NIJZ-ja Milan Krek dejal, da se boji, da Slovenijo čaka nov val epidemije in da bo povečanje okužb v zimskih mesecih še večje. Pri nas in v Evropi trenutno prevladuje delta različica novega koronavirusa, a po besedah Kreka, naj bi podatki, ki prihajajo, govorili o tem, da se rojeva nova varianta.

Krek opozoril na novo različico, ki je še hujša

V Veliki Britaniji opažajo večjo kužnost med prebivalci in hospitalizacijo, kar naj bi povzročala domnevna nova različica, ki je še hujša kot delta. Pa vendar so to zaenkrat še precej zgodnji podatki in po Krekovih besedah, bo še nekaj časa trajalo, da bodo ugotovili njene značilnosti. 

Je pa še jasno povedal, da epidemije še ni konec, čeprav se nekateri vedejo, kot da jo je. Poudaril je, da je virus še vedno prisoten, je visoko kužen, zato se iz dneva v dan tudi povečuje število okuženih, povečuje se tudi število hospitaliziranih in umrlih. Prepočasi pa se povečuje število cepljenih.

''Žal tudi ne upoštevamo dosledno PCT-sistema in popuščamo pri zaščitnih ukrepih'' je dejal direktor in dodal, da se nam to maščuje v številu obolelih. 

Največ okuženih je med mladimi 

Po navedbah Kreka je največ okuženih med mladimi, in sicer v starosti od 15 do 24 let, sledi jim starostna skupina med 35. in 44. letom - sem spadajo delovno aktivni, ki so po besedah Kreka tudi med najbolj mobilnimi skupinami. Starostne skupine do 44. leta pa so slabše precepljene kot druge.

Zapiranja države zaenkrat ni na vidiku

Stroka je proti zapiranju države, saj meni, da če se bomo dosledno držali PCT pogoja, potem se bomo lažje spopadali z epidemijo. Vendar pa je Krek opozoril, da bo treba poseči tudi po strožjih ukrepih, če bomo prišli do točke, ko bodo bolnišnice polno zasedene.

Vsi starejši nad 55 let so pozvani k cepljenju

Krek je tudi vse starejše od 55 let pozval k čimprejšnjemu cepljenju, saj je hospitalizacija v skupinah nad 55 let je zelo visoka, nad 20 %.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del