Quantcast
Radio1_v_zivo


Če se Janševe napovedi uresničijo, se nam ne piše dobro! Logarjeva pa predlaga manjši ''lockdown''
Slovenija | 19. 10. 2021 6:31
Janša meni, da bo Slovenija znova prisiljena uvajati ukrepe, ki pa ne bodo PCT ukrepi
Ključne besede:     epidemija    zapiranje države    lockdown    Janša    Logar    okužbe    počitnice
Logarjeva pravi, da se država ne bo zapirala, predlaga manjše zaprtje družbe med počitnicami

Epidemiološko stanje se pri nas znova slabša, kar pa gre pripisovati tudi k hladnejšemu vremenu, ki nas sili, da več časa preživimo v zaprtih prostorih, ter začetek študijskega leta in mešanje študentov v predavalnicah.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 je za Odmeve dejala, da je skrb vzbujajoč podatek o visokem odstotku pozitivnih testov, kar pomeni, da je virusa ponovno kar veliko v populaciji. To lahko vpliva na zasedenost bolniških postelj. Za jesensko obdobje so se odločili, da bodo ukrepe prilagajali zasedenosti intenzivnih postelj - to je približno 150 pacientov na intenzivnih enotah, trenutno pa zdravljenje potrebuje 121 pacientov.

Kdaj bi uvedli PC pogoj?

Če bi se število zasedenosti postelj na intenzivnih enotah povzpelo na 150, potem je strokovna skupina predlagala, da se uvede PC pogoj. 

Janša meni, da bo Slovenija znova prisiljena uvajati ukrepe

Premier Janez Janša je v državnem zboru namignil, da bi državo znova zapirali, Mateja Logar pa je poudarila, da smo od takšnega ukrepa na srečo še precej oddaljeni, je poročal Radio Slovenija.

Janša meni, da je Slovenija pred tem, da bo zaradi neodgovornega obnašanja, ki ga zagotovo ni povzročila policija ali vlada, ponovno prisiljena uvajati ukrepe, ki pa ne bodo PCT ukrepi. 

S prstom je pokazal na nedavne protestnike - brez zaščitnih mask


V mislih ima ukrepe kot so ponovno zapiranje javnega življenja in gospodarstva, kar pa bo povzročilo dodatno škodo. Dodal je, da je precepljenost premajhna in da bomo čez en mesec, glede na to, kar se napoveduje, imeli čisto drugačne skrbi. S prstom je pokazal na nedavne proteste, kjer kljub epidemiji protestniki niso nosili zaščitnih mask. 

Logarjeva v času jesenskih počitnic predlaga manjše prostovoljno zaprtje družbe

Logarjeva pa je mnenja, da bi bilo smiselno počitnice izkoristiti za ''manjši lockdown'' in se v tem času družiti le z najbližjimi oz. v krogu družinskih članov, saj bodo šole zaprte, ljudje pa bodo imeli dopuste. Poudarja, da je ob 1. novembru smiseln obisk pokopališč v družinskem krogu in bi po njeni oceni s tem lahko vplivali na obseg epidemije v novembru.

''Pred nami so počitnice, veliko ljudi bo vzelo dopuste, kar pomeni, da se na ta način že nekoliko zmanjša število druženj. To se lahko pridoma izkoristi še na ta način, da te dneve izkoristimo za izlete v naravo, da preživimo čas z družinskimi člani, ob tem pa se izogibamo zaprtih prostorov, nakupovalnih centrov, ...'' je povedala Logarjeva za oddajo Odmevi.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del