Quantcast
Radio1_v_zivo


Razkritje dokumentov, kjer piše, KDO naj bi bil kriv za smrt 20-letne Katje, ki se je cepila z Janssenom
Zanimivo | 18. 10. 2021 9:04
Kdo so imena, ki jih ministrstvo skuša vztrajno prikriti?
Ključne besede:     ministrstvo    razkrijte    smrt    20-letnica    Janssen    odlok    sprememba    Janez Poklukar    razkritje dokumentov    epidemija
Je minister Janez Poklukar res ''kriv'' za smrt 20-letnice?

Po poročanju Žurnala, naj bi v današnji izdaji Dnevnika razkrili, kaj se je dogajalo v primeru 20-letnice, ki je umrla po cepljenju s cepivom Janssen. Dnevnikovi novinarji so se z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja dokopali do zapisnika dopisne seje vlade konec avgusta, kjer so obravnavali Poklukarjev predlog, pišejo na Žurnalu.

Trdijo, da naj bi ekipa ministra za zdravje Janeza Poklukarja mimo stroke spremenila predpise tako, da je cepljenje z Janssenom omogočilo izpolnjevanje pogoja PCT na dan cepljenja. Ta odločitev je po ocenah Dnevnika ključno vplivala tudi na odločitev 20-letne Katje, ki je umrla 29. septembra v UKC Ljubljana, najverjetneje zaradi težkega zapleta, ki je bil posledica cepljenja.

Na ministrstvu pa poudarjajo, da je to odločitev sprejela vlada. 

Ministri so na seji sprejeli odlok, v katerem se je prvič znašlo določilo, ki je Janssenovemu cepivu omogočilo prednost pred cepivi, ki se odmerjajo 2-kratno.

Po pisanju Dnevnika gradivo potrjuje verodostojnost dosedanjih navedb vodje svetovalne skupine za covid-19 Mateje Logar in vodje posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojane Beović. Obe infektologinji sta vztrajali, da skupini nista sodelovali pri pisanju sporne spremembe odloka.

Kdo so imena, ki jih ministrstvo skuša prikriti?

''Pri pripravi gradiva niso sodelovali zunanji strokovnjaki,'' piše v dokumentu, ki našteva osebe, odgovorne za strokovno pripravo in usklajenost gradiva. Imena oseb, ki jih ministrstvo vztrajno skuša prikriti, pa so: minister za zdravje Janez Poklukar, državni sekretarji Franc Vindišar, Robert Cugelj in Alenka Forte ter Bogdan Tušar, vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za razvoj zdravstvenega sistema.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del