Quantcast
Radio1_v_zivo


Slovenci, kaj se dogaja?! Je možno, da so se podatki z okuženimi v tednu dni TAKO SPREMENILI?
KORONAVIRUS | 15. 10. 2021 10:05
Na novo okuženih je kar za 260 več od prejšnjega tedna
Ključne besede:     podatki    okužbe    novo    koronavirus    oktober    pcr    širjenje    test    sledilnik
Okužbe so znova v porastu, premalo ljudi je cepljenih meni stroka

Včeraj so ob 5.139 opravljenih PCR-testih na okužbo z novim koronavirusom potrdili 1.100 okužb, prejšnji četrtek pa 840, kar pomeni, da je včeraj delež okuženi precej poskočil - imamo kar 260 več na novo okuženih. 

Odstotek pozitivnih testov PCR je še naprej višji od 20 odstotkov. Tokrat znaša 21,4 odstotka.

Čeprav se cepljenje počasi premika naprej, pa zaenkrat ne kaže dobro, saj je precepljenost še vedno prenizka.

Ocenjeno število aktivnih primerov v državi znaša 11.707, 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev je 552. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je 848. V tem tednu je bilo od ponedeljka do četrtka vsak dan potrjenih več kot 1.000 novih primerov.

Izogibanje PCR testom po pozitivnih hitrih testih 

Pozitivne hitre teste na okužbo se od sredine februarja potrjuje še s PCR-testom. Podatki z NIJZ-ja kažejo, da se od februarja do konca septembra 13,6 % tistih, ki so bili pozitivni na hitrem testu, ni udeležilo testiranja s PCR-testom. Tega so se očitno začeli zavedati tudi na ministrstvu za zdravje.

Vlada je namreč sredi septembra v odlok dodala določbo, da se mora pozitiven na hitrem testu udeležiti tudi testiranja s PCR-testom, se umakniti v samoizolacijo in upoštevati druga navodila NIJZ-ja.

Na hitrem testu pozitivni, a jim niso odredili izolacije

Marko Kern iz sledilnika covid-19 predvideva, da bi bila okužba med temi skoraj 4.400 osebami dejansko potrjena s PCR-testi - takih bi bilo okoli 3.300. Ker za njih ni bila odrejena izolacija, zato so lahko neovirano širili okužbo naprej. Prav tako epidemiologi niso mogli okužbe obravnavati niti iskati visoko rizičnih stikov.

Globa za kršitev od 400 do 4.000 evrov, dobil je ni še nihče

Inšpektorat je doslej obravnaval eno prijavo, ki se je nanašala na domnevno zavračanje testiranja s PCR-testom po pozitivnem rezultatu na hitrem testu.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del