Quantcast
Radio1_v_zivo


Od zdaj naprej se PRIPOROČAJO le še TA CEPIVA - tako je odločila posvetovalna skupina
KORONAVIRUS | 12. 10. 2021 6:39
Priporočajo prednostno uporabo cepiv proizvajalcev Pfizer in Moderna
Ključne besede:     Pfizer    Moderna    mRNA    Beović    Poklukar    Jerala    strokovna skupina    cepljenje    cepivo    priporočilo    Slovenija
Foto: Pixabay

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ-ju je sprejela nova priporočila za cepljenje, zato bo ministrstvo tem priporočilom sledilo. Priporočajo prednostno uporabo cepiv mRNK, v Sloveniji sta na voljo cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna.

Po besedah ministra Janeza Poklukarja na novinarski konferenci pa naj se vektorska cepiva (Janssen in AstraZeneca) uporabljajo le v primeru kontraindikacije za cepljenje s cepivi mRNK ali na izrecno željo osebe ob seznanitvi z mogočimi neželenimi učinki.

Mlajši od 30 let naj se cepijo s Pfizerjem

Skupina tudi predlaga, da se vsi mlajši od 30 let cepijo s cepivom Pfizer. Razlog pa so novi podatki, ki nakazujejo, da se pri cepljenju s cepivom Moderne pojavljajo vnetja srčne mišice ali osrčnika.

mRNA cepiva prešla že vse klinične študije

Roman Jerala s Kemijskega inštituta je gostoval v oddaji Odmevi na Rtv Slo in dejal, da se strinja s tem, da preidemo na prednostno uporabo mRNA cepiv.

Na vprašanje, kako deluje mRNA cepivo je dejal: ''Virus je sestavljen iz RNA, okoli virusa je maščobna ovojnica in nekaj proteinov. Če pogledamo mRNA-cepivo, je narejeno skoraj tako kot virus. Razlika je v tem, da ne povzroča bolezenskih učinkov, RNA pa je le za protein, ki inducira protitelesa, ki nas zaščitijo. V tem pogledu so mRNA-cepiva najboljši približek tega, da se okužimo z virusom brez posledic in torej aktiviramo imunski sistem in zaščito.''

Poudaril je še, da je bilo z mRNA-cepivi po svetu cepljenih že več milijard ljudi in verjetno še nobeno cepivo ni bilo uporabljeno v tolikšni meri, zato ne moremo govoriti o poskusnih cepivih. Prešla so tudi vse klinične študije.

Zakaj se bodo vektorska cepiva (Janssen in AstraZeneca) omejila?

Vodja posvetovalne skupine Bojana Beović je dejala, da gre za nadaljevanje priporočila, sprejetega na začetku poletja, ko so poročali o prednostni uporabi mRNK cepiv. ''Glede na nedavno tragedijo, ki se je zgodila deklici Katji, menimo, da je treba cepiva izraziteje omejiti,'' je dejala in dodala, da cepiva mRNK povzročajo pri mlajših vnetje srčne mišice in osrčnika, ki pa ni hudo. Dodaja pa, da gre vendarle za srce in pri posameznih primerih je situacija lahko hujša. ''Zato se nam zdi smiselno izdati to priporočilo in opozoriti ljudi.'' 

Tretji odmerek za vse starejše od 65 let

Poživitveni odmerek pa skupina predlaga vsem starejšim od 65 let.
Do zdaj je to veljalo za stanovalce domov za ostarele in posebej ranljive bolnike. Na novinarski konferenci je Bojana Beović še pojasnila, da so pri spremembi tretjega odmerka sledili sklepu EME, ki je odobrila tretji odmerek kot dodatni odmerek pri obeh v Evropi odobrenih cepivih mRNK, Moderne in Pfizerja-BioNTecha.

Osebam z oslabljenim imunskim sistem naj 2 odmerka ne bi zadostovala, zato se priporoča tretja doza.

Kdaj se izvede cepljenje s tretjim odmerkom? Cepljenje se izvede 28 dni po drugem odmerku, lahko tudi pozneje. EMA je tudi odobrila poživitveni odmerek za cepivo Pfizerja-BioNTecha. Njegova uporaba je mogoča, nacionalne institucije pa naj se odločajo, kako ga bodo uporabljale.

Se lahko ljudje, ki so bili cepljeni z AstraZeneco zdaj cepijo z drugim cepivom?

Po besedah Beovićeve se lahko. Ljudje, ki so bili v zadnjem času cepljeni s cepivom AstraZenece, se lahko za drugi odmerek cepijo s cepivom mRNK, ni pa nobenega tveganja, če bi se cepili s cepivom AstraZenece tudi drugič.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del