Quantcast
Radio1_v_zivo


OBUP IN JEZA: To se bo zgodilo s tistimi, ki se ne bodo cepili tretjič! Bo kmalu tako tudi pri nas?!
KORONAVIRUS | 8. 10. 2021 10:54
2 milijona Izraelcev bo izgubilo digitalno covid potrdilo - nasprotniki novega sistema pa menijo, da gre za obliko prisilnega cepljenja
Ključne besede:     Izrael    tretji odmerek    cepljenje    digitalno potrdilo    neveljavnost    zgražanje    protest
Izraelci se ne strinjajo s tem, da se jim ukine covidno potrdilo, če se ne bodo cepili tretjič

V Izraelu so pred približno dvema mesecema začeli s cepljenjem, s tretjim odmerkom in do sedaj ga je prejelo že 3,5 milijona prebivalcev. Najprej so tretji, poživitveni odmerek ponudili ljudem z oslabljenim imunskim sistemom, nato pa starostnikom in pozneje ostalim prebivalcem, ki so starejši od 12 let. 

2 milijona ljudem je poteklo covidno potrdilo

Po poročanju MMC-ja je v nedeljo Izrael postal prva država na svetu, v kateri za digitalno dokazilo o cepljenju dva odmerka ne zadoščata več. Pri večini cepljenih je namreč od prejema drugega odmerka cepiva preteklo več kot pol leta.

Zelena prepustnica, kot ji pravijo bo tako potekla 2 milijona ljudem, ki se s tretjim odmerkom še niso cepili. Veljavnost prepustnice za prebolevnike še naprej velja šest mesecev. Ukrep so nameravali vpeljati že v ponedeljek, vendar je zaradi logističnih težav s posodabljanjem zelene prepustnice ministrstvo za zdravje sporočilo, da bodo v prihodnjih dneh še veljavni obstoječi certifikati.

Potrdilo o cepljenju Izraelcem omogoča odprta vrata do številnih storitev, kot so trgovine, restavracije, bari, fitnesi, kinematografi in ostale kulturne prireditve. 

Številni Izraelci menijo, da gre za prisilno obliko cepljenja

Številni Izraelci se s tem ukrepom ne strinjajo, zato po vsej državi že potekajo protesti. Številni vozniki so zaprli glavne prometnice, nasprotniki novega sistema pa menijo, da gre za obliko prisilnega cepljenja.

Tretji odmerek nudi 10x večjo zaščito

Vodja izraelskega združenja zdravnikov v javnem zdravstvu Nadav Davidovič je ob tem za Haaretz povedal, da je zaščita prejemnikov tretjega odmerka ''desetkrat večja'' kot pri tistih, ki so prejeli dva odmerka.

''Odločili smo se za zadnje in postali pionirji poživitvenih odmerkov,'' je svetovnim voditeljem povedal premier Naftali Benet, ki je na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov pred dvema tednoma dejal, da so bili soočeni z izbiro med novim zaprtjem ali okrepitvijo kampanje cepljenja.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del