Quantcast
Radio1_v_zivo


Se nekaterim posameznikom ne bo več treba cepiti? Štrukelj napoveduje, kaj bomo dobili v začetku leta 2022
KORONAVIRUS | 8. 10. 2021 6:35
V letu 2022 pričakujemo specifična zdravila za zdravljenje covida-19
Ključne besede:     Novavax    cepivo    novo    2022    zdravila    zdravljenje    napoved    Štrukelj    PCT    ukrepi    koronavirus
Dr. Boris Štrukelj pravi, da prihajajo nova cepiva in zdravila

Na včerajšnji novinarski konferenci pa je spregovoril tudi Boris Štrukelj s Fakultete za farmacijo. Poudaril je varnost in učinkovitost v EU odobrenih cepiv.

Prihaja novo cepivo Novavax, ki ga čakajo že nekaj časa

Na novinarski konferenci pa je spregovoril tudi Boris Štrukelj s Fakultete za farmacijo. Dejal je, da vse kaže na to, da bo Evropska agencija za zdravila (EMA) do konca novembra dala pozitivno mnenje na cepivo Novavax. Vse kaže tudi na to, da bomo imeli večji diapazon novih cepiv.

''To cepivo ni ne DNK ne RNK, ampak gre za virusni S-protein, ki je narejen v fermentorju. Gre za neke vrste na pol klasično cepivo,'' je napovedal in dodal, da EMA končuje pregled cepiva kitajskega proizvajalca Sinofarm. 

Kakšno cepivo je Novavax?

Po besedah Štruklja se je že veliko milijonov ljudi cepilo s tem cepivom. Gre za klasično cepivo, kar pomeni, da vsebuje delec aktiviranega virusa.

''Takšno tehnologijo poznamo že od preteklosti in vsi tisti, ki imajo mogoče strah do novih tehnologij, jim bo tako na razpolago tudi klasično cepivo.''
 Ravno tako je tretjo fazo končalo rekombinantno cepivo francoske družbe Sanofi, ki bo po Štrukljevih navedbah zelo podobno cepivu proizvajalca Novavax. 

V letu 2022 pričakujemo specifična zdravila za zdravljenje covida-19

Po Štrukljevih besedah naj bi Pfizerjevo zdravilo v kombinaciji z ritonavirjem dovoljenje Eme za uporabo verjetno dobilo v januarju prihodnje leto. Pfizerjevo zdravilo naj bi sicer zaviralo delovanje virusne proteaze in tako preprečilo razmnoževanje virusa v telesu.

Prav tako do januarja prihodnje leto Štrukelj pričakuje dovoljenje Eme za uporabo zdravila molnupiravir. Gre za zdravilo v obliki tablet, ki je v kličnih študijah pri visoko rizičnih bolnikih opazno zmanjšalo možnost hospitalizacije ali smrti, je sporočil proizvajalec zdravila Merck.

Štrukelj je še opomnil, da študija o učinkovitosti zdravila ivermektin za zdravljenje covida-19 že poteka. Pravi, da trenutno rezultati niso obetavni, vendar še čakajo na zaključek študije do konca leta.Štrukelj je že decembra lani povedal, da je ivermektin staro zdravilo, ki se uporablja proti parazitom, v predkliničnih študijah so ugotovili, da 5000-krat zmanjša replikacijo virusa znotraj celice. Ob tem je opozoril, da še nima dovoljenja za uporabo pri zdravljenju covida-19, saj mora pred tem še skozi tretjo fazo preizkušanja na 20.000 do 30.000 posameznikih, zato odsvetuje, da bi učinkovino jemali sami.

Redki nezaželeni učinki cepiv

Vektorska cepiva (Janssen in AstraZeneca) - krvni strdki v možganih, na drugi strani znižane vrednosti trombocitov v telesu. 

RNK cepiva (Moderna in Pfizer) - v skrajnih primerih lahko privede do vnetja srčne mišice in osrčnika. Gre za zelo redek neželeni zaplet, ki se pojavlja bolj pri mladih, predvsem moškega spola. Zaradi tega sta se agenciji za zdravila Švedske in Danske odločili, da bodo cepivo Moderna za zdaj umaknili in dali možnost uporabe preostalim cepivom, je še pojasnil Štrukelj.

Kakšno pa je stanje v slovenskih bolnišnicah?

Po poročanju MMC-ja je stanje v slovenskih bolnišnicah stabilno, število pacientov pa se je celo zmanjšalo. Minister za zdravje Janez Poklukar pravi, da so največji izzivi na intenzivni terapiji, kjer je zamik za sprejemi v bolnišnice, podobno kot je zamik po okužbah in sprejemi v bolnišnice.

Poklukar je dejal, da nas pogoj PCT in drugi ukrepi peljejo v pravo smer. To je smer, kjer covid-19 obvladujejo in imamo odprto družbo. Čeprav se stanje izboljšuje, pa moramo ukrepe še vedno upoštevati in se ravnati po njih. 

Do kdaj bo veljal pogoj PCT?

''Če PCT ne bo izvajan striktno, bomo njegovo vlogo in učinek relativizirali. Izgubil bo svojo moč in dal podlago, da se epidemija razmahne. Če bi se epidemija razmahnila, bomo sledili stroki, ki v prvih korakih predlaga pogostejša testiranja. Sicer pa bomo najbolj osredotočeni na zasedenost postelj na intenzivni terapiji,'' je dejal Poklukar.

Se napovedujejo novi ukrepi, če pride do novega vala okužb?

''Vemo, da smo lahko na zemljevidu ECDC-ja zeleni, vendar moramo razglasiti 'lockdown'. To nam ne pomaga. Imeti moramo ukrepe, ki ohranjajo odprto družbo, na drugi strani pa ukrepe, ki to omogočajo,'' je še dodal in pojasnil, da je po smrti 20-letnega dekleta, ki se je cepilo z Janssnom in je prišlo do zapletov, cepljenje močno upadlo. Postopki glede nezaželenega dogodka so po njegovih besedah stekli in zdaj se čaka na poročilo, na podlagi katerega se bodo sprejeli ukrepi in druge odločitve.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del