Quantcast
Radio1_v_zivo


Razkrito, kaj se zgodi v telesu, ko se cepimo z mRNK-cepivom! Imunolog Alojz Ihan tudi o tem, zakaj je dvomil v ta cepiva
KORONAVIRUS | 6. 10. 2021 9:57
Nekaj časa nazaj je dvomil v ta cepiva, zdaj pa je nad njimi navdušen!
Ključne besede:     Alojz Ihan    cepivo    učinkovito    cepljenje    mRNK    razkrito    cepivo
Imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan

Imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan je v oddaji Odmevi spregovoril o cepivih in dejal, da je začetku imel precej velike dvome glede mRNK-cepiv, zdaj pa ne več.

Na vprašanje voditeljice Rosvite Pesek, zakaj je dvomil v ta cepiva, pa je odgovoril, da zato, ker se mu je zdela nova tehnologija še zelo nepreizkušena. Ko pa so prišli rezultati preizkusov o učinkovitosti tega cepiva, pa je postal navdušen za mRNK.

Dejal je še, da je Janssen bistveno manj učinkovit, kot pa so mRNK-cepiva, in sicer zaradi stranskih učinkov. Učinek je pri mRNK-cepivih hitrejši in pa presenetljivo, bolj intenziven. Več protiteles nastane pri mRNK-cepivih, tistih, ki so pač narejena. Pri AstraZeneci in Janssenu nastane bistveno manj protiteles.

''Ta učinek v smislu razpadanja trombocitov in pa tromboze, ki je pri vektorskih cepivih pravzaprav dodaten učinek, medtem ko ga mRNK-cepiva nimajo''.

Kaj se zgodi v telesu, ko se cepimo z mRNK-cepivom?

''Ko se cepimo z mRNK-cepivom, takrat dobimo v mišico maščobne kroglice, v katerih je zapakirana informacijska molekula. Potem, ko maščobne kroglice pridejo do naših celic, se stopijo z njimi, zato ker so membrane celic iz maščobe, in tako spustijo noter to informacijsko molekulo, potem pa v naslednjem tednu celica, ki je tako dobila to informacijsko molekulo, dela virusni protein S. V tistem tednu potem omogoči nastajanje protiteles in imunosti. Medtem ko se pri vektorskih cepivih cepi pravzaprav z modelnim virusom, torej z nenevarnim virusom, ki se tudi ne more razmnoževati. Vendar ima ta virus notri zapakirano to informacijsko molekulo in ta virus potem pravzaprav okuži celice, kamor je cepljena. Potem taka celica tam od dva do tri tedne dela ta virusni protein. Se pravi nekaj dalj časa.''

Kdaj je treba k zdravniku?

Če nam začne razbijati srce, če začnemo otekati, če izgubimo glas, če se pojavi glavobol, potem je to tako stanje, da je treba k zdravniku.

Drugi učinki so s strani delovanja centralnega živčevja, torej spet glavobol, omotica, nezavest, bolečine v glavi in trebuhu ... in spet je nujno iti takoj k zdravniku.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del