Quantcast
Radio1_v_zivo


To je podjetje, ki je bilo prisiljeno odpustiti kar 1.400 zaposlenih! To je razlog, da so nadrejeni ukrepali
Saj ni res, pa je | 5. 10. 2021 10:14
Največji ponudnik zdravstvenih storitev Northwell Health v New Yorku je odpustil 1.400 zaposlenih
Ključne besede:     zdravstvo    New York    odpuščanje    covid    cepljenje    pogoj    dopustitev    služba    bolnišnica
Foto: Pixabay

V New Yorku od ponedeljka naprej velja obvezno cepljenje za zaposlene v javnem šolstvu, sredi oktobra pa se bo to zgodilo še v Los Angelesu. Župan Bill de Blasio je dejal, da se je do zdaj znanih podatkih z enim odmerkom cepiva pocepilo 96 % od 148 tisoč zaposlenih, vsem staršem pa sporoča, da so njihovi otroci v javnih šolah varni.

Največji ponudnik zdravstvenih storitev Northwell Health v New Yorku pa je po poročanju medijev bil prisiljen odpustiti kar 1.400 vseh zaposlenih, saj se niso hoteli cepiti proti covid-19.

Tiskovni predstavnik Northwell Health, Joe Kemp je dejal, da njihov cilj ni bil odpuščanje, ampak cepljenje. Zagotovil je, da oskrba v 23 bolnišnicah po državi zaradi odpuščanj ne bo okrnjena. Northwell Health ima še vedno okrog 76.000 zaposlenih.

Neplačani dopust za necepljene

Obvezno cepljenje za zaposlene v javnem šolstvu je župan napovedal 23. avgusta, veljati pa bi moralo že prejšnji teden. Nekaj zaposlenih je vložilo tožbo, ki je na prvi stopnji uspela, prizivno sodišče jo je zavrnilo, prav tako tudi vrhovno.

Vsi, ki se (še) niso cepili, pa morajo najprej na neplačani dopust, kasneje pa sledijo ostrejše sankcije.

Obvezno cepljenje za uslužbence zvezne vlade ZDA

Obvezno cepljenje pa bo sledilo tudi za vse uslužbence zvezne vlade ZDA, in sicer s pričetkom 22. novembra.

Cepiti se ne bo potrebno le tistim, ki imajo zdravstveno opravičilo

V ponedeljek so na uradu za upravo in proračun Bele hiše izdali smernice za tiste, ki bodo želeli uveljavljati izjemo iz zdravstvenih ali verskih razlogov. Eden od razlogov so lahko predhodne alergijske reakcije na cepiva. Vendar pa izjeme ponekod, kjer ni na voljo drugih varnostnih protokolov, ne bodo veljale in se bo treba cepiti.

Tisti, ki jim izjemo zavrnejo, se bodo morali cepiti v roku dveh tednov, sicer jim grozijo sankcije in v skrajnem primeru tudi izguba zaposlitve. Tisti, ki jim izjemo odobrijo, pa se bodo morali redno testirati, nositi maske in ohranjati varnostno razdaljo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del