Quantcast
Radio1_v_zivo


V ŠOLO BREZ MASK: Na današnji dan so učenci teh šol prag prestopili brez zaščitnih mask!
KORONAVIRUS | 4. 10. 2021 9:20
Učitelji v Franciji pa morajo zaščitno masko še vedno nositi - tako v manjših, kot večjih krajih
Ključne besede:     Francija    učenci    šola    zaščitna maska    ukinitev    omilitev ukrepov    novost    covid
Foto: Pixabay

Francija je po precepljenosti nad povprečjem v Evropski uniji, zato se je prejšnji teden njihova vlada odločila, da z današnjim dnem v nekaterih osnovnih šolah ukinejo nošenje zaščitnih mask. Šolarji so danes na območjih, kjer imajo najnižje število okužb, zakorakali brez zaščitnih mask. Po poročanju MMC-ja gre 47 departmajev oz. administrativnih okrožij.

Kaj je merilo za ukinitev zaščitne maske?

Na določenem območju mora biti incidenca pet zaporednih dni manj kot 50 okužb na 100.000 prebivalcev.

Učitelji morajo zaščitno masko še vedno nositi

Po zemljevidu okužb, bodo zaščitne maske prenehali nositi učenci manjših krajev, medtem ko na območju Pariza in drugih večjih mest njihova nošnja še vedno ostaja. Za učitelje pa je še naprej povsod obvezno nošenje zaščitne maske - tako v manjših, kot tudi večjih krajih oz. mestih.

Podaljšanje ostalih ukrepov do poletja?

Preteklo sredo je vladni tiskovni predstavnik Gabriel Attal sicer napovedal, da namerava vlada izredne razmere podaljšati do naslednjega poletja. To pomeni, da bi vlada še naprej odločala o uvedbi oz. podaljšanju ukrepov, med njimi zaprtju države, omejitvi števila ljudi, ki se lahko družijo, in covidnih potrdil.

V Veliki Britaniji se sproščajo ukrepi za potovanja

V Združenem kraljestvu pa v veljavo vstopajo nova pravila glede potovanj, s čimer želijo spodbuditi turizem, poroča BBC.

Britanski semafor je zdaj zamenjal enoten seznam rdečih držav, na njem ni več zelenih in oranžnih držav.

Novost pa je, da polno cepljeni potniki iz držav, ki niso na rdečem seznamu, ne bodo potrebovali testiranja pred prihodom v državo. Za tiste, ki prihajajo iz rdečih držav, pa še naprej velja, da morajo v obvezno desetdnevno karanteno, ki si jo morajo plačati sami, stane pa približno 2.600 evrov. Na rdečem seznamu so med drugim Brazilija, Mehika, Filipini in Južna Afrika.

Še vedno pa ostaja pravilo, da morajo vsi potniki, z izjemo otrok do 5. leta, na plačljiv PCR-test dva dni po prihodu v državo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del