Quantcast
Radio1_v_zivo


To so simptomi, ki jih PO CEPLJENJU ne smete spregledati! Toliko dni traja ''kritično obdobje,'' ko morate biti pozorni!
Uporabna vsebina | 30. 9. 2021 9:19
Mlajše osebe, ki so cepljenje z vektorskim cepivom morajo biti v obdobju treh do 28 dni pozorne na simptome
Ključne besede:     UKC    izjava    Igor Rigler    smrt    Janssen    cepivo    simptomi    alarm    znak    cepljenje    Roman Jerala    zaplet
Igor Rigler, vodja službe za urgentno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana

Vodja službe za urgentno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Igor Rigler je dal izjavo za medije v zvezi s primerom smrti 20-letnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom Janssen.

''Zbolela je za enim zelo težkim stanjem, imela je moteno koagulacijo v telesu, hkrati strdke in nizke trombocite. Podvržena je bila krvavitvam, zato je kombinacija teh dveh procesov povzročila možganske krvavitve in strdke v možganih,''
je dejal dr. Rigler in dodal, da so ji skušali pomagati na vse načine, sklicali različne strokovnjake po kliničnem centru, ki se ukvarjajo s tem področjem, a je bilo njeno stanje prehudo. 

''Ves čas smo agresivno pristopali, zdravili, a ni šlo, zato je bila zjutraj potrjena smrt,'' je še dodal.Na vprašanje, s kakšnimi simptomi je prišla na nevrološko kliniko, pa je dr. Rigler odgovoril, da je imela hude glavobole, slabosti, bruhala je, pojavile so se ji motnje vida in se je slabo počutila.

Vse mlajše osebe, ki so cepljene z vektorskim cepivom, je vodja pozval, da v kolikor imajo po prejetju cepiva take simptome, da takoj obiščejo zdravnika, ker se da ta sindrom hitro prepoznati.

Simptomi po cepljenju, ki jih ne smete spregledati in morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč:

- glavobol

- motnja vida 

- slabost

- bruhanje

- mravljinčenje po telesu

- motnja govora 

Kritično obdobje je od treh do 28 dni po cepljenju. Statistično do resnejših zapletov pride pri enem od 100.000 cepljenih. A to je še vedno manj, kot je možnih zapletov pri prebolevanju covida.

__________________________________


Na MMC-ju so objavili posnetek oddaje Odmevi, kjer je bil gost Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta v Ljubljani. Spregovoril je o tem, katera cepiva so ''boljša'' in dejal, katera bi bilo bolj smiselno uporabljati, kot Janssen in AstraZeneca.

Jerala je za Odmeve dejal, da cepivo Janssen ne nudi optimalne zaščite proti delti, zato bi bilo smiselno tistim, ki so bili cepljeni z Janssenom, ponuditi še en odmerek. ''Po možnosti prej kot v šestih mesecih, v Franciji ga nudijo že po enem mesecu. Smiselno bi bilo ponuditi cepljenih z Janssenom, da se dodatno zaščitijo predvsem z mRNA-cepivom.''

Smiselno bi bilo uporabljati boljša cepiva kot sta Janssen in AstraZeneca

''Če imamo dovolj drugih cepiv, pri katerih je manj tovrstnih zapletov, jih je smiselno uporabljati, še posebej če so učinkovitejša. Spomnimo, cepivi Janssen in AstraZeneca sta bili dragoceni, ko je bilo pomanjkanje cepiv, zdaj, ko imamo boljša, je vsekakor smiselno vztrajati pri teh,'' je pojasnil Jerala in na vprašanje, zakaj so vektorska cepiva, ki so pri nas dovoljena (Janssen in AstraZeneca), lahko vzrok za takšne težave, odgovoril:

''Ne vemo točno, kakšen je mehanizem delovanja pri teh zapletih, ki so, kot smo slišali, zelo redki. Pri mlajših ženskah – ena na 50.000 – so opazili protitelesa proti nekemu antigenu, ki se nahaja na trombocitih in ta potem sproži reakcijo, ki vodi do zmanjšanega števila trombocitov.''
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del