Quantcast
Radio1_v_zivo


Bojana Beović o primeru 20-letnice in o tem, kaj bodo storili s TEM CEPIVOM - to bodo storili začasno
Slovenija | 29. 9. 2021 6:44
Beovićeva je za to, da se cepivo Janssen začasno umakne in analizira
Ključne besede:     20-letnica    možganska kap    cepivo    Janssen    Beović    umik    cepljenje    UKC    zaplet    nezaželeni učinek
Beovićeva pravi, da bodo cepivo začasno umaknili in vse analizirali

Sinoči smo po poročanju RTV Slovenija tudi mi pisali o tem, da so v UKC Ljubljana potrdili, da obravnavajo 20-letno žensko, ki je bila pred slabima dvema tednoma cepljena s cepivom Janssen in naj bi bila po informacijah nacionalne televizije klinično mrtva. 

Kaj o tem meni vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović?

Za Radio Slovenija je dejala, da takšnega nezaželenega učinka, kot se je pripetil v ljubljanskem UKC-ju niso pričakovali in se zgodi v nekaj primerih na milijon ljudi. 

''Moje osebno mnenje, da v tem trenutku ne bi več tvegali
in ne bi tega cepiva več uporabljali''

''Od nikjer nismo imeli kakšnih resnih opozoril, da bi morali to cepljenje omejiti. Je pa dogodek tako tragičen, da je moje osebno mnenje, da v tem trenutku ne bi več tvegali in ne bi tega cepiva več uporabljali, ne glede na drugačno mnenje tako EME kot številnih drugih držav, ki ga uporabljajo.'' Je dejala Beovićeva za POP TV in dodala, da je za začasno prekinitev uporabe, dokler se situacija ne analizira.

Po poročanju Odmevov naj bi se sinoči sešla svetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer so obravnavali sum na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom. 

Minister Poklukar pravi, da bodo zadevo preiskali do dna

Po poročanju MMC-ja je minister za zdravje Janez Poklukar med vladnim obiskom v Zasavju dejal, da bodo pristojne institucije primer pregledale. Pojasnil je, da je potrebno, da na vprašanja najprej odgovorita NIJZ, ki transparentno spremlja vse zaplete pri cepljenju ter Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Dodal je, da verjame, da bosta obe instituciji v primeru, če bosta ugotovili, da obstaja kakršna koli povezava s cepljenjem, aktivirali ustrezno komisijo pri ministrstvu za zdravje, ki bo pregledala vso potrebno dokumentacijo oziroma vse, kar je potrebno, da se zadeva razišče do dna.

Po cepljenju s cepivom Johnson & Johnsona je umrla žena slovenskega diplomata

Spomnimo se, ko je 21. maja po cepljenju s cepivom Johnson & Johnsona umrla žena slovenskega diplomata v Bruslju. Komisija, ki je pregledovala ta primer je julija ocenila, da je povezava smrti s cepljenjem gotova.

Smrt je nastopila zaradi tromboze v povezavi z nizko vrednostjo trombocitov

V poročilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 je pisalo, da je v tem primeru smrt nastopila zaradi tromboze v povezavi z nizko vrednostjo trombocitov. Zaradi tega primera so v Belgiji tudi začasno prekinili cepljenje mlajših od 41 let s tovrstnim cepivom.

Kaj so redki učinki cepiva?

Evropska agencija za zdravila (EMA) je konec aprila sporočila, da se lahko strdki pojavijo v zelo redkih primerih v kombinaciji z nizko ravnijo krvnih ploščic v roku treh tednov po cepljenju. Med zelo redke stranske učinke cepiva podjetja Johnson & Johnson, ki je tako kot cepivo AstraZenece vektorsko cepivo, je EMA julija dodala tudi Guillain-Barrejev sindrom, pri katerem se pojavi nevrološka motnja, ki lahko povzroči začasno paralizo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del