Quantcast
Radio1_v_zivo


Znanstvenica, ki je sodelovala pri razvoju AstraZenece razkrila, kaj se bo zgodilo do pomladi 2022 - tega marsikdo ni pričakoval
KORONAVIRUS | 27. 9. 2021 11:40
Strah, da bi prišlo do razvoja smrtonosnejših sevov, pa je po ugotovitvah raziskovalcev pretiran
Ključne besede:     znanstvenica    Sarah Gilbert    razvoj    cepivo    AstraZeneca    raziskava    epidemija    virzus    pomlad 2022
Sarah Gilbert

Bi lahko pandemija covida-19 izzvenela do pomladi 2022? Lahko! Tako namreč kaže nova raziskava oxfordske univerze, ki pravi, da bi pandemija lahko izzvenela do pomladi, ko bo moč bolezni usahnila v običajen sezonski prehlad.

Strah, da bi prišlo do razvoja smrtonosnejših sevov, pa je po ugotovitvah raziskovalcev pretiran. Ob tem tudi ugotavljajo, da je Velika Britanija že šla čez najhujše.

Sarah Gilbert je ena izmed znanstvenic in raziskovalk, ki je sodelovala pri razvijanju cepiva AstraZenece, je gostovala na kraljevem medicinskem združenju o virusu in razkrila, kaj se bo z virusom zgodilo čez čas ter kako bo to vplivalo na naša življenja. 

''Virus ne more popolnoma mutirati, ker mora njegov koničasti protein vstopiti v interakcijo z receptorjem ACE2 na površju celice, da lahko sploh vstopi v celico. Če se koničasti protein spremeni tako, da ne bo mogel reagirati s tem receptorjem, potem ne bo mogel vstopiti v celico,'' je dejala Gilbertova in dodala, da virusi postanejo manj virulentni, medtem ko lažje krožijo, in ni razloga za domnevo, da bomo imeli bolj virulentno različico SARS-CoV-2.

''Štirje, ki jih zelo dobro poznam, krožijo že več desetletij,'' pravi in dodaja, da bo del teh postal tudi sars-cov-2, vprašanje je le, kako dolgo bo trajalo, da bomo prišli do te točke.

Prebiti se moramo še čez to zimo, potem bo lažjeGilbertova meni, da je pretirana skrb odveč in da je malo možnosti, da bi se to nenadoma spremenilo in ogrozilo obstoječo imunost. Pravi, da je pomembno, da se prebijemo še čez to zimo, na to pa bo šlo za blažji potek bolezni pri večini obolelih. 

''Lahko se cepite in dobro prezimite. Ali pa tega ne storite in tvegate, da zbolite in morda celo končate v bolnišnici,'' so še poudarili raziskovalci in dejali, da bomo na ta način prišli v situacijo, podobno gripi.

Profesor John Bell z medicinske fakultete na oxfordski univerzi je dejal, da pritisk na bolnišnice počasi popušča: ''Če pogledate smrtno statistiko zaradi covida-19, gre po navadi za precej starejše ljudi in ni povsem jasno, ali je vse te smrti neposredno povzročil covid''.

Necepljeni bodo imunizirali po naravni poti 

Ocenjuje pa, da se bo okrepila izpostavljenost sevu delta. Število novih primerov je še vedno visoko, vendar da bodo cepljeni in preboleli vodili k močnejši čredni imunosti. Strokovnjaki namreč ocenjujejo, da se bodo necepljeni imunizirali po naravni poti. 

Sharon Peacock, direktorica britanskega konzorcija, ki raziskuje različice virusa, pa je bolj previdna in pravi, da bo treba še malce počakati ter da bo virus še dolgo med nami.

''Delta je na vrhu in druge različice niso posebej skrb vzbujajoče. Od pojava delte je bilo pretežno tiho in bilo bi prelepo, če to pomeni, da ne bo več novih bolj skrb vzbujajočih različic. A če moram dati prognozo, bi rekla, da se bodo s spremembo vremena pojavile nove različice, zato menim, da nas čaka še dolgo potovanje s tem virusom.''

Dejala je tudi, da je potrebno biti pozoren na vse tiste, ki so zboleli na potovanju v tujino. Obstaja namreč možnost, da bi v domovino prinesli nove različice.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del