Quantcast
Radio1_v_zivo


Prebolela raka in tudi covid, ko se je začela slabo počutiti. Težava je nastopila, ko je klicala k zdravniku
Slovenija | 23. 9. 2021 7:00
Ljudje se pritožujejo, da osebnega zdravnika sploh ne prikličejo
Ključne besede:     zdravnik    klic    zdravje    težava    obremenjenost    pacient    covid    nasvet
Gospa tri dni ni priklicala zdravnika

Pomanjkanje družinskih zdravnikov ni nekaj novega kar bi se pojavilo v času epidemije, ampak gre za problem, ki Slovenijo pesti že več let. Zaradi covidnih ukrepov pa je dostop do osebnega zdravnika toliko bolj otežen, kar pa opažajo številni pacienti. Nekateri pa celo pravijo, da svojega osebnega zdravnika nimajo.

Za portal MMC je spregovorila gospa iz manjšega kraja, ki je prebolela covid in nedavno tudi raka. Bila je sicer dvakrat cepljena, a ko se je začela slabo počutiti (tri tedne jo je spremljal močan kašelj in je imela visoko vročino) pa je vseeno želela opraviti PCR test. Tukaj se je pojavila težava, ko zdravnika ni uspela priklicati 3 dni. 

Ker je prebolela raka in je nekaj mesecev preteklo od njenega zdravljenja, določenih zdravil ne sme jemati in potrebuje zdravniško pomoč oz. potrebuje nasvet zdravnika, ki ji pove, kaj lahko jemlje in česa ne sme. 

''Tri dni sem potrebovala, da sem sploh priklicala zdravnika. Ko sem ga priklicala, me je dal na testiranje,'' je povedala novinarju portala MMC.

In ko je bil PCR-test negativen: ''Sem ga ponovno klicala, da bi mi vzel kri. Je rekel, da ne, da ni potreben, ni treba, naj grem v lekarno. Nakar mi je po telefonu zatrdil, da to pljučnica ni.''

Čez nekaj časa pa so se ji pojavile težave s sečili in je odšla lahko le v lekarno, kjer so ji dali čaj ter ji svetovali, naj gre k zdravniku. ''Ko sem omenila, da me moj doktor ne vzame, je rekla, da nisem prvi primer in se je samo nasmejala.''

76x je klicala k zdravniku, a ga ni dobila

Zastopnica pacientovih pravic v Ljubljani Duša Hlade Zore je dejala, da so slovenski bolniki zelo nezadovoljni, saj zdravnika ne uspejo priklicati. Zadnja pritožba, ki jo je dobila, je bil klic gospe, ki je dejala, da je kar 76 x klicala k zdravniku, a ga ni dobila. Hlade Zoretova se zaveda, da se pacienti ne izmišljujejo, kar včasih preveri tudi sama in ugotovi, da je temu res tako.

Posledica tega, da zdravnika pacienti ne prikličejo je tudi to, da se je obisk urgentnih centrov povečal, k specialistom pa bolniki vse pridejo pozneje kot kadarkoli prej.

Vir: MMC
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del