Quantcast
Radio1_v_zivo


Med prebolelimi, ki so se cepili, NASTALA ZMEDA! Vlada čez noč spremenila odlok in zdaj bodo ostali brez veljavne QR KODE
Saj ni res, pa je | 22. 9. 2021 6:32
Preboleli, ki so se v vmesnem času cepili z enim odmerkom, so s tem izpolnili PCT pogoj, a jim do konca tedna QR koda ne velja več.
Ključne besede:     QR koda    veljavnost    potek    cepljenje    odlok    vlada    sprememba    PCT
Stroka pravi, da naj se vsem prebolevnikom ki so veljavnost izgubili, naj se izda veljavno potrdilo

Med prebolevniki, ki so se cepili z enim odmerkom, je nastala zmeda. Vlada je namreč v zadnjih tednih veljavnost statusa prebolevnika s 180 (6 mesecev) podaljšala na 240 dni (8 mesecev), zdaj pa ga znova skrajšala na 180 dni.

Preboleli, ki so se v vmesnem času cepili z enim odmerkom, so s tem izpolnili PCT pogoj, a jim do konca tedna QR koda ne velja več.

Se bodo morali preboleli, ki so se cepili le enkrat, morali dvakrat?

Eva Grilc z NIJZ-ja je v oddaji Koda pojasnila, da se prebolevniki ne potrebujejo cepiti dvakrat in zadostuje en odmerek cepiva. Dejala je, da strokovna priporočila ostajajo enaka, vendar je prišlo do zakonodajne spremembe. Zdaj se bo treba uskladiti in posvetovati ter rešiti zagato.

''Zdaj smo v vmesnem obdobju. Vsem, ki so ostali brez potrdila, v tem vmesnem času svetuje, da za dokaz o izpolnjevanju pogoja PCT veljajo vse oblike covidnih potrdil, ne le QR-koda. Ljudje lahko pokažejo tudi, da so prebolevniki in cepljeni z enim odmerkom, kar bi moralo zadoščati,'' je zaključila Grilčeva.

Cepljenje je priporočljivo med 6 in 8 mesecem po prebolelosti

S strokovnega vidika je še vedno priporočljivo cepljenje med 6 in 8 mesecev po okužbi, je za portal MMC dejala članica svetovalne skupine za covid Simona Repar Bornšek. Tudi sistem Zvem je narejen tako, da so začeli prebolevnike vabiti šele po preteku 180 dni. Po besedah Repar Bornškove to pomeni, da prebolevniki niso krivi, da so bili cepljeni šele takrat. 

Vsem prebolevnikom ki so veljavnost izgubili, naj se izda veljavno potrdilo

Repar Bornškova tako vladi predlaga, naj vsem prebolevnikom, ki se cepijo v obdobju osem mesecev po potrjeni okužbi, znova izda veljavno potrdilo. Prepričana je, da se bo to spremenilo s pomočjo programa v ozadju na NIJZ-ju in bodo s tem ljudje znova pridobili veljavnost, ki so jo zdaj izgubili.

Ta sprememba ni smiselna 

Na nezaželeno spremembo, ki je povzročila zmedo, pa se je odzvala tudi Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje. Po predlogu svetovalne skupine poudarja, da se to spremeni.

''Svetovalna skupina za cepljenje meni, da takšna sprememba za nazaj ni smiselna, ker vemo, da je oseba, ki se je znotraj osmih mesecev po preboleli okužbi vsaj enkrat cepila, v resnici zaščitena.''

Je zaščita prebolevnika z enim odmerkom cepiva dovolj dobra?

Boris Štrukelj s fakultete za farmacijo je za portal MMC dejal, da je vse odvisno od cepiva. Povedal je, da je samo za cepivo Janssen dovolj en odmerek, za ostala cepiva pa dva, vendar dodaja: ''A smernice se spreminjajo na podlagi novih spoznanj. Še vedno govorimo o novi bolezni, zelo je pomembna porazdelitev cepiv. Evropa ima v tem trenutku morda celo preveč cepiv.''
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del