Quantcast
Radio1_v_zivo


Razkrito, koliko sta od države dobila Marko in Lili, čeprav sta živela na Švedskem - mnogi to podpirajo, nekaterim gre v nos
Slovenija | 21. 9. 2021 11:45
Oba sta upravičena do temeljnega dohodka in morebitnih drugih pomoči, saj imata v Sloveniji registriran s.p.
Ključne besede:     Marko Potrč    Lili Žagar    Švedska    sp    plačilo    denar    zaslužek    državna pomoč
Foto: Facebook

Marko Potrč in njegova partnerka Lili Žagar sta se med epidemijo preselila na Švedsko, zdaj pa sta prejela 20.000 državne pomoči. Čeprav mnogi ljudje to kritizirajo, češ, da si nista zaslužila niti centa, pa sta oba upravičena do temeljnega dohodka in morebitnih drugih pomoči, saj imata v Sloveniji registriran s.p.

Po podatkih portala Erar je Marko na svoj račun prejel 8.350 evrov pomoči, Lili pa kar 11.650. Prejemki so knjiženi kot finančna pomoč ob naravnih nesrečah, dvakrat pa imajo SEPA kodo, ki je podpora za brezposelne ali invalide. Glede na znesek, ki sta ga prejela, pa je šlo tudi v tem primeru zelo verjetno za temeljni dohodek.

Čeprav sta začasno živela na Švedskem, kar gre marsikomu v nos, pa izplačilo temeljnega dohodka ni sporno, saj sta imela s. p. registriran v Sloveniji, tako kot je to kot pogoj za prejem pomoči določal zakon.

Po poročanju portala Žurnal24.si je leta 2019 Marko imel 128.484 evrov prihodkov in da bi bil še upravičen do temeljnega dohodka, bi jih v letu 2020 smel imeti 102.787, imel pa je 102.694 evra. Če bi imel le 94 evrov več prihodkov, bi moral prejete temeljne dohodke vračati. Da bi se izognila vračanju temeljnega dohodka bi Lili  lani lahko imela največ 36.519 evrov prihodkov, imela jih je 36.210, torej 309 evrov manj.

Samostojni podjetnik lahko prihodke omeji tako, da ne sprejme dodatnega dela, kar je njegova pravica. Potrč je konec aprila letos ustanovil družbo z omejeno odgovornostjo, ki se ukvarja s spletno prodajo vitaminov in drugih prehranskih dodatkov.

Na Twitterju pa se je oglasil nekdo, ki mu državna pomoč, ki sta jo Potrč in Žagarjeva prejela ne odgovarja, kar je izrazil tudi z napisanim. 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del