Quantcast
Radio1_v_zivo


Država se ne bo zapirala, SE BO PA ZAOSTROVALO drugače! Razmišljajo o ukrepih, ki bodo marsikoga ''stisnili v kot''
KORONAVIRUS | 10. 9. 2021 12:26
V državni upravi razmišljajo o pogoju P ali C
Ključne besede:     pc    Počivalšek    Hojs    novo    ukrepi    zaposleni    uprava    epidemija    zaostritev    korona    pogoj
Bodo v nekaterih službah morali zaposleni izpolnjevati pogoj PC?

Ko že mislimo, da se bo stanje umirilo in bo epidemija počasi začela upadati, pa se vsak dan srečujemo z višjim deležem okužb. Že tretji dan zapored beležimo porast na novo okuženih, v primerjavi s prejšnjim tednom pa je kar 60 % več novih primerov. 

Včeraj so opravili 22.355 hitrih antigenskih testov, ki jih preverjajo z bolj zanesljivimi PCR-testi. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužbe znaša 751. 14-dnevna pojavnost na sto tisoč prebivalcev znaša 416. V državi je trenutno 8.818 aktivnih okužb. V primerjavi s preteklim četrtkom je število pozitivnih primerov zraslo za 388!

Bo vlada morala kmalu ukrepati in znova uvesti stroge ukrepe?

Čeprav število okužb raste in se bolnišnice z okuženimi polnijo, vlada zaenkrat ne načrtuje ponovnega zapiranja države. V načrtu ima druga zaostrovanja, ki pa jih po nekaterih državah že uvajajo. 

V državni upravi razmišljajo o pogoju P ali C

Eden izmed primerov naj bi bilo tudi zaostrovanje pogojev za zaposlene v državni upravi. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na finančni konferenci v Portorožu napovedal nadaljnje korake glede pogojev za zaposlene v državni upravi. Od zaposlenih, ki so v stiku z ljudmi, se bo po njegovih besedah zahtevalo pogoja prebolevnosti ali cepljenja.

''Mislim na trd odnos do vprašanja preboleli - cepljeni,'' je dodal Počivalšek in napovedal, da bodo naredili nekaj korakov naprej, ki bi jih morali že prej.

Bodo pogoj P ali C uvedli tudi v policiji?

Notranji minister Aleš Hojs je v oddaji 24 ur prav tako povedal, da bi lahko v policiji po novem delali le prebolevniki ali cepljeni proti covidu-19. Potrdilo o testiranju tako ne bi bilo več dovolj za prihod v službo.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pričakuje, da bodo tudi v gospodarstvu izkoristili obstoječo zakonodajo. Pet delodajalskih organizacij je na vlado že naslovilo predlog za določitev pravnih podlag, na podlagi katerih bodo zaposleni, ki morajo na delovnem mestu izpolnjevati pogoj PCT, stroške testiranja krili sami.