Quantcast
Radio1_v_zivo


Bodo trgovine meseca decembra ostale ob nedeljah in praznikih še vedno ZAPRTE?! Tako so se odločili
Slovenija | 10. 9. 2021 8:12
Na mizi so bili predlogi, da bi z odprtjem trgovin ob nedeljah in praznikih pomagali turizmu - zavrnili so jih!
Ključne besede:     trgovine    december    nedelje    prazniki    zaprto    predlog    novo
Trgovine ostajajo zaprte ob nedeljah in praznikih

Lansko leto je bila sprejeta novela zakona o trgovini, s katero so izglasovali, da ob nedeljah in praznikih trgovine ostajajo zaprte. Po poročanju Siola.net pa so včeraj poslanci že tretjič v kratkem časovnem obdobju posegli v zakon o trgovini, ki ureja obratovalni čas prodajaln po Sloveniji.

Trgovine meseca decembra ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte

Tako so včeraj zavrnili predlog odbora državnega zbora za gospodarstvo novele zakona o trgovini, s katerim poslanska skupina nepovezanih poslancev predlaga dodatne izjeme - od prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Proti je glasovalo 15 članov odbora, nihče ni bil za. Po njihovem mnenju bi širitev izjem lahko vodila v morebitno neustavnost.

Člani odbora ostro proti spremembam - delavci morajo preživeti tudi kakovosten čas s svojo družino

Na včerajšnji seji odbora za gospodarstvo je bil po predstavitvi predloga poslanke skupine nepovezanih poslancev ta v celoti zavrnjen. Proti je namreč glasovalo vseh 15 članov odbora.

Ostajajo na enakih stališčih, kot so jih imeli pred manj kot letom dni pri sprejemanju veljavne novele. Izpostavili so potrebe po prostih nedeljah za prodajalce in upoštevanju referendumske volje, ter poudarili, da bi lahko nove izjeme pomenile neustavnost zakona.

''Predlagana novela je napad na trenutno ureditev in je v nasprotju z javno koristjo. Tisti, ki želi imeti ob nedeljah odprto, naj prodajni prostor omeji na 200 kvadratnih metrov,'' je dejal poslanec Levice Luka Mesec.

''Tehtati je treba med dvema vrednotama, in sicer med svobodno odločitvijo podjetnika in nedeljskim počitkom oz. kakovostno preživetim časom z družino,'' pa je sklenil Mihael Prevc, poslanec NSi. To so bile predlagane spremembe, ki so jih zavrnili

Po novem bi lahko prodajalci imeli vse leto ob nedeljah in praznikih poleg prodajaln na bencinskih servisih, mejnih prehodih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, na letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah odprte tudi prodajalne v hotelih, kampih in turistično informacijskih centrih ter prodajalne ob pokopališčih. To je predlagala skupina nepovezanih poslancev, ki jo vodi Branislav Rajić.

Rajić je še dejal, da bi nove izjeme pripomogle k okrevanju turizma po pandemiji, marsikateremu trgovcu odpravile težave pri poslovanju in omogočile nova delovna mesta ter prispevale k povečanju potrošnje in s tem javnofinančnih prihodkov in gospodarske rasti.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del