Quantcast
Radio1_v_zivo


Lastniki psov, pozor! Prihaja nov zakon, kako boste morali po novem privezati svojega psa
Zanimivo | 9. 9. 2021 8:45
Pes mora biti na vodilo privezan z oprsnico in ne klasično ovratnico, saj lahko pri dolgotrajni uporabi le te pride do poškodb vratu in hrbtenice psa
Ključne besede:     pes    ovratnica    vrv    ketna    zakon    lastnik    novost    uvedba    odgovornost
Za uveljavitev te rešitve pa je predvideno prehodno obdobje do 1. januarja 2024.

Vse bližje smo k novemu zakonu, ki celoviteje ureja področje odgovornega lastništva in zapuščenih živali. Parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ga je včeraj poslal v obravnavo na plenarno zasedanje, sodeč po razpravi in glasovanju predlagane rešitve uživajo širšo podporo. Predlog novele, skupaj s sprejetimi dopolnili, je podprlo 14 članov odbora, nihče ni bil proti.


Pes mora biti na vodilo privezan z oprsnico in ne klasično ovratnico, kot prikazuje slika

Korak bližje strožjemu zakonu, torej določa:

- Prepovedano privezovanje psov, natančno pa bodo določene izjeme, ko je privezovanje nujno (npr. na sprehodu ali za obisk pri veterinarju)

- Pes mora biti na vodilo privezan z oprsnico in ne klasično ovratnico, saj lahko pri dolgotrajni uporabi le te pride do poškodb vratu in hrbtenice psa. To dopolnilo je bilo sprejeto včeraj na odboru po predlogu Levice.

- Prepoved uporabe prodaje in trženja naprav za šolanje živali, zlasti psov, ki povzročajo električni šok, denimo električnih ovratnic. To so vnesli v zakon po predlogu koalicijske poslanske skupine

- Prepoved usmrtitve zdravih zapuščenih živali v zavetiščih po 30 dneh

- Prepoved usmrtitve živali zaradi pridobivanja kož ali krzna

- Na kmečkih dvoriščih bo dovoljeno privezovanje psov na jeklenici, ki mora biti dolga najmanj 5 metrov in mora psu omogočati gibanje v obe smeri, na razdalji najmanj 4-ih metrov. Kmetijski minister Jože Podgoršek je pojasnil, da bo obvezno tudi označevanje psov že v leglu, in sicer do osmega tedna starosti. Pri oglaševanju psov bo treba navesti čip psa, če je ta mlajši od osmih tednov in še ni označen, pa čip matere psa.

Novela predvideva tudi prostovoljno označevanje mačk z namenom določitve lastništva. Predlog uvaja tudi odgovorno lastništvo živali z zahtevo po osnovnih znanjih glede potrebe in oskrbe živali. Podgoršek je pojasnil, da bo to obvezno za vse, ki pri poklicnem delu prihajajo v stik z domačimi živalmi.

Za uveljavitev te rešitve pa je predvideno prehodno obdobje do 1. januarja 2024. Predlog natančneje določa sledljivost izvora psa zaradi preprečevanja in omejevanja preprodaje psov in ilegalne trgovine s psi.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del