Quantcast
Radio1_v_zivo


Ali v našem pravnem redu obstaja pravica do NECEPLJENJA? Odgovor bo marsikoga PRESENETIL!
Slovenija | 3. 9. 2021 10:46
Odvetnik pojasnjuje, da svoboda izbire nikoli ni absolutna
Ključne besede:     cepljenje    svoboda    ustava    pravica    necepljenje
Foto: Pixabay

Ali v našem pravnem redu obstaja pravica do necepljenja?

V oddaji 24UR ZVEČER se je voditelj Uroš Slak pogovarjal z odvetnikom Blažem Mlinarjem Kovačičem, ki je dejal:

"Pravzaprav pri nas zakon o nalezljivih boleznih daje nasprotno, celo pravico državi, da izvede vse potrebne ukrepe v zahtevnih epidemioloških razmerah, da je cepljenje za določene vrste bolezni tudi obvezno. Ne gre tukaj za to, da bi enačili pravico nekoga, da vzame neko konkretno zdravilo ali ne. Ker cepiva ne delujejo na takšen način. Ker cepiva so učinkovita, če jih vzame zadosten odstotek prebivalstva. Zato tega ne gre enačiti z jemanjem nekih zdravil. Ko se ti odločiš, da se ne cepiš, s tem ne ogroziš zgolj sebe, kar je seveda tvoja pravica, ampak ogroziš tudi druge člane te družbe. In to je pravzaprav tisto, zoper česar se mora država boriti. Država ima pravico in dolžnost predvsem zagotoviti zdravo življenjsko okolje za vse državljane. Po do sedaj veljavni ureditvi bi že sedaj država lahko izvedla obvezno cepljenje."


Odvetnik Blaž Mlinar Kovačič 

Marsikdo, ki je proti cepljenju pravi, da v Sloveniji velja svoboda izbire, ki jo zagotavlja ustava in da nikogar ni mogoče prisiliti, da se cepi. Pa je to res? Kovačič pojasnjuje, da svoboda izbire nikoli ni absolutna.

"Jasno je, da smo vsi v življenju omejeni z nekimi objektivnimi možnostmi izbire. In v teh primerih, ko gre za zelo zapletena vprašanja, ko gre tudi pravzaprav za vprašanja živeti ali ne živeti, je tudi ta naša pravica omejena. Omejena je v korist skupnosti. In pozabljamo, da nimamo samo pravic, ampak imamo tudi obveznosti do te družbe, v kateri živimo."

Kot je v oddaji pojasnil dr. Andrej Trampuž, bodo v Nemčiji v kratkem ukinili testiranje in bodo necepljeni imeli vse manj pravic. Na tak način lahko spodbudijo cepljenje.

Kovačič pravi, da tudi v Sloveniji obstaja pravna podlaga za takšne ukrepe in niso v nasprotju s človekovimi pravicami.

"Zakon o nalezljivih boleznih določa, da v primeru zapletenih epidemioloških razmer, ko gre za prenosljive bolezni, kot covid je, se lahko država, vlada odloči, da bo uvedla obvezno cepljenje. Lahko zgolj za določene skupine ljudi, lahko pa za kar vse prebivalstvo. In to seveda ni v nasprotju z ustavo. To je povedalo tudi že evropsko sodišče za človekove pravice," je še dejal.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del