Quantcast
Radio1_v_zivo


Poteka resna razprava o tem, da bi pri nas uvedli OBVEZNO CEPLJENJE za to skupino ljudi
KORONAVIRUS | 1. 9. 2021 6:39
Beovićeva meni, da bi moralo biti cepljenje za starejše od 50 let obvezno
Ključne besede:     cepljenje    obvezno    Slovenija    Beović    predlog    razprava    covid    epidemija    okužba    četrta faza
Cepljenje za delavce v zdravstvu, socialnem varstvu in šolstvu bi moralo biti tudi obvezno.

Po nekaterih državah so že uvedli obvezno cepljenje za določeno skupino ljudi oz. za tiste, ki so zaposleni v zdravstvu, šolstvu in so v stiku z bolj ranljivimi ljudmi. Pa bodo obvezno cepljenje uvedli tudi pri nas?

Po besedah predsednice Zdravniške zbornice Slovenije, Bojane Beović bi moralo biti cepljenje za delavce v zdravstvu, socialnem varstvu in šolstvu tudi obvezno. Opravljajo namreč dela, kjer se okužbe širijo najhitreje in najpogosteje. A so tokrat izpostavili, da bi morali začeti s tem, da bi bilo obvezno cepljenje za tiste, ki so starejši od 50 let.

Obvezno cepljenje za starejše od 50 let

Beovićeva pa je dejala, da v zdravniških krogih že poteka razprava ali bi bilo glede na situacijo, ki ni ravno rožnata, vendarle predlagati, da se uvede splošno obvezno cepljenje proti covidu-19. Tukaj gre govora predvsem za skupino ljudi, ki so starejši od 50 let. 


Beovića meni, da bi moralo biti cepljenje za delavce v zdravstvu, socialnem varstvu in šolstvu tudi obvezno

Cepljeni zdravstveni delavec lahko tudi okuži pacienta?


Lahko, ampak je verjetnost izredno majhna. Zagotovo pa ima veliko več možnosti necepljeni, ki ogroža zdravje pacientov.

V Sloveniji že poznamo obvezno cepljenje za otroke

Beovićeva je še spomnila, da pri nas že poznamo obvezno cepljenje za otroke za določene bolezni in da je ustavno sodišče, ki je o tem presojalo menilo, da ima država dolžnost, da zaščiti državljane pred tveganji, ki jih predstavljajo določene infekcijske bolezni.

Zaskrbljenost zaradi bolnikov z drugimi boleznimi

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina pa je dejal, da necepljeni najbolj ogrožajo sebe, saj so izpostavljeni večji možnosti za okužbo. Dodal je še, da se v bolnišnicah zmanjšuje dostopnost za bolnike z drugimi resnimi boleznimi, saj jim ob velikem obisku covidnih pacientov primanjkuje prostora.  

''Vsak dan znova dokazuje, da cepljenje varuje. Necepljenost pa najbolj ogroža necepljene, ki jih je največ med hospitaliziranimi s hudim potekom bolezni''.

V kriznih fazah bi šole ostale odprte, obvezen bi bil pogoj PCT

Po neuradnih informacijah STA svetovalna skupina za covid-19 predlaga, da bi se v kriznih fazah šole ostale še naprej odprte, obvezno pa bi bilo izpolnjevanje pogojev PCT.

Strategija za zdravljenje covidnih bolnikov, ki določa načrt odpiranja covidnih oddelkov v slovenskih bolnišnicah, sicer predvideva 6 faz. V Sloveniji se je 6. faza že zaključila, covidne bolnike zdravita univerzitetna klinična centra (UKC) Maribor in Ljubljana.

Kaj prinašajo faze?

6. FAZA velja, ko se s covidom v bolnišnicah zdravi manj kot 70 bolnikov.

5. FAZA velja dokler se v bolnišnicah zdravi manj kot 150 covidnih bolnikov. Oba klinična centra povečata število bolniških postelj, covidna oddelka pa se ponovno odpirata tudi v Splošni bolnišnici (SB) Celje in Kliniki Golnik.

4. FAZA v kateri se trenutno Slovenija nahaja in velja dokler je hospitaliziranih do 250 covidnih bolnikov. To pomeni, da se štirim bolnišnicam iz prejšnje faze s svojimi covidnimi oddelki postopoma pridružujejo še SB Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica. Poleg tega povečujejo kapacitete v obeh kliničnih centrih in v Celju ter na Kliniki Golnik. 

3. FAZA velja, ko se v bolnišnicah zdravi do 500 covidnih bolnikov. Covidna oddelka se bosta odprla tudi v bolnišnicah v Slovenj Gradcu in Jesenicah. Povečali bodo kapacitete do zdaj odprtih covidnih bolnišnicah. 

2. FAZA velja dokler se v bolnišnicah zdravi manj kot 700 covidnih bolnikov. Covidne bolnike bodo ponovno sprejemali v bolnišnicah Trbovlje, Ptuj, Brežice in Izola. Kapacitete se povečujejo tudi v drugih bolnišnicah. 

1. FAZA velja, ko se v bolnišnicah zdravi do 900 bolnikov. Covidne bolnike zdravile vse bolnišnice. Bolnišnicam iz druge faze se bosta pridružili še bolnišnica Topolšica in bolnišnica Sežana.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del