Quantcast
Radio1_v_zivo


Pripravlja se nov semafor ukrepov! Če se bo uresničil TA UKREP, bodo necepljeni za nekatere stvari prikrajšani
KORONAVIRUS | 30. 8. 2021 7:32
V nekatere trgovine samo še s PCT pogojem?
Ključne besede:     september    novo    semafor    omejitve    ukrepi    covid    PCT    zaostrovanje    četrti val
Foto: Vlada Republike Slovenije, Twitter

Na mizi so pripravljeni novi ukrepi, o katerih bo strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje odločala danes. Vodja strokovne skupine, infektologinja Mateja Logar je dejala, da bo eno glavnih meril semaforja zasedenost bolniških postelj, zato bodo merilo prilagajali temu, vseeno pa bodo upoštevali še druge kazalnike za zajezitev epidemije. 

Razširitev pogoja PCT 

Če bo število okuženih v Sloveniji še vedno močno naraščalo, bodo predlagali razširitev pogoja PCT in povečanje pogostosti testiranja. To bo veljalo tudi za tiste poklicne skupine, za katere je testiranje zapovedano.

V strokovni skupini so mnenja, da lahko s sistemom PCT družbo ohranjamo odprto in se izognemo ponovnemu zapiranju države. Seveda ga morajo pri tem upoštevati tako uporabniki kot ponudniki storitev in ostalih dejavnosti. Logarjeva pravi, da si želi, da se ljudje zavedajo, da PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da dejavnosti ostanejo odprte.

V nekatere trgovine samo še s PCT pogojem?

Če se bo epidemiološka slika slabšala, je govora tudi o omejevanju števila strank v trgovinah in storitvenih dejavnostih ali to, da bo morala stranka izpolnjevati pogoj PCT, kateri pa ne bi veljal za obisk živilskih trgovin.

V nekaterih nemških zveznih deželah načrtujejo ostrejše ukrepe za necepljene

V zvezni deželi Baden-Württemberg so pristojni predlagali, da se necepljenim popolnoma prepove v restavracije in na koncerte ter da se jim omejijo kontakti.

Thomas Strobl, član zveznega sveta Nemčije je dejal, da je potrebno reagirati, če koronavirus prizadene oddelke intenzivne nege, zato bodo za necepljene kmalu veljala drugačna pravila, ki pa bodo zagotovo bolj stroga. Predlog naj bi podpirala tudi sosednja Bavarska, kjer naj bi ravno tako razmišljali o uvedbi takšnega koraka.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del