Quantcast
Radio1_v_zivo


Od ponedeljka naprej se bodo učenci teh razredov samotestirali! To so navodila, kako bodo morali to izvajati
KORONAVIRUS | 27. 8. 2021 12:44
Starši ali skrbniki ne more testov za učenca dvigniti na svojo kartico
Ključne besede:     samotestiranje    zdravstvena kartica    učenec    dijak    šola    test    covid    lekarna
Samotestiranje učencev in dijakov

Na dopoldanski novinarski konferenci je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj predstavil, kako bo potekalo samotestiranje učencev v tem šolskem letu.

Izvajali ga bodo učenci 7., 8. in 9. razredov ter dijaki srednjih šol, ki se redno izobražujejo, otroci in mladostniki, vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov ter učenci, ki so vključeni v tretjo do šesto stopnjo posebnega programa. 

Samotestiranje bo brezplačno in se bo izvajalo na domu oz. lokaciji, kjer dijak živi. Testiranje bo dijak izvajal enkrat tedensko v enakih presledkih. Ker gre za presejalni program, se samotestirajo osebe brez znakov bolezni. Cugelj je izpostavil, da učenec ali dijak dolžen v primeru bolezenskih znakov obvestiti in se posvetovati z osebnim zdravnikom.

Teste bodo učenci in dijaki lahko dobili v lekarnah, dvignili pa jih bodo lahko že od ponedeljka naprej - zraven bodo priložena navodila za uporabo. 

Kako bodo morali opraviti samotestiranje?

Odpadne materiale testa je potrebno odložiti v plastično vrečko s smetmi in jo tesno zapreti. Vrečko je nato potrebno dati še v drugo vrečko, jo tesno zapreti in označiti, da gre za odpadke v zvezi s samotestiranjem. Vrečo z odpadki je potrebno hraniti vsaj 72 ur ločeno od ostalih odpadkov, nato pa jo odložiti v zabojnik za mešane odpadke.

Teste bodo dvigovali na zdravstveno kartico

Učenci in dijaki rojeni med 1.1.2002 do 31.12.2009 ter dijaki od 1. do 5. letnika so upravičeni do izdaje testov, prav tako so do tega upravičeni tisti, ki so v proces šolanja vstopili s petimi leti in tisti, ki zaradi različnih razlogov še niso zaključili srednješolskega izobraževanja, rojeni med 1. 1. 2001 in 31. 12. 2001.

Do testov so upravičeni tudi dijaki v posebnih programih, ki pa morajo poleg kartice zdravstvenega zavarovanja priložiti tudi potrdilo o vpisu. Tega priložijo tudi tisti, ki nimajo nimajo kartice zdravstvenega zavarovanja, za izdajo testa v lekarni predložijo potrdilo o vpisu.

Zdravstvena kartica učenca ali dijaka mora biti veljavna.

Starši ali skrbniki testov ne morejo dvigniti na svojo kartico.

Vsak upravičenec dobi pet testov na mesec in to katerikoli dan v mesecu.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del