Quantcast
Radio1_v_zivo


To je mesec, ko naj bi že dosegli vrhunec 4. vala! Nov semafor ukrepov bo drugačen kot je bil do sedaj
KORONAVIRUS | 27. 8. 2021 9:51
Po besedah stroke se dražva ne bo zapirala, a se zdravstvo boji, da bo četrti val najhujši do zdaj
Ključne besede:     oktober    četri val    korona    semafor    ukrepi    novost    zdravstvo    cepljenje
Četrtega vala se najbolj bojijo v zdravstvu

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb zdaj znaša 393, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 216. Za prehod v rdečo fazo po evropskem semaforju mora 14-dnevna pojavnost koronavirusa na 100.000 prebivalcev v neki državi znašati več kot 200. Slovenija je tako v rdeči fazi.

Medicinske sestre se bojijo, da 4. vala ne bodo zmogle

Po besedah stroke naj se država ne bi zapirala, je pa pred četrtim valom najbolj v skrbeh zdravstvo. Medicinske sestre se bojijo, da ne bodo zmogle, če bo četrti val prišel v takem obsegu, kot so bili prejšnji trije. Nihče si namreč ne želi delati ob koncih tedna, imeti triizmenske turnusu, zraven pa še prejeti slabo plačilo. Epidemija je zaposlene v zdravstvu pritisnila na rob zmogljivosti, bolnišnice pa se že pripravljajo na nov val covidnih bolnikov.

Vrhunec četrtega vala nas čaka že oktobra - nov semafor ukrepov ne bo temeljil na številu okuženih

Po poročanju Radio Slovenija se bo vladna posvetovalna skupina v ponedeljek sestala in razpravljala o novem semaforju ukrepov. Ta ne bo temeljil na številu okuženih, ampak zgolj na številu covidnih bolnikov v bolnišnicah. Brez omejevanja drugih programov, bi lahko po oceni vodje vladne svetovalne skupine za covid Mateje Logar v bolnišnicah poskrbeli za 200 bolnikov na navadnih in okoli 50 v intenzivnih enotah. V četrtek je bilo v bolnišnicah že 117 covidnih bolnikov, med njimi jih je 20 potrebovalo intenzivno nego.

Trem regijam kaže najslabše

Po kriterijih ECDC so tri slovenske regije že rdeče, še tri pa so na meji. Razmere se hitro slabšajo, stanje pa je trenutno najslabše na obalno-kraškem, sledi ji goriška in podravska. 

Najboljše se držijo na koroškem, pomurskem in gorenjskem, kjer je precepljenost najvišja.

Stroka poziva ljudi k cepljenju

Vrhunec četrtega vala nas po nekaterih ocenah čaka že oktobra, zato je po njenem skrajni čas za cepljenje. ''Če se gredo ljudje cepit danes, bodo morda ravno takrat imeli polno zaščito,'' je še dodala Lejko Zupanc. Tudi svetovalna skupina pri vladi za zdaj vse stavi na upoštevanje pogoja PCT.

''Če se ta res upošteva, če ga upoštevajo tako uporabniki kot izvajalci, lahko tudi ob teh višjih številkah ohranjamo delovanje družbe sorazmerno odprto,'' je prepričana Logarjeva.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del