Quantcast
Radio1_v_zivo


To je razlog, zakaj se pri nas v bolnišnicah zdravijo tudi CEPLJENI!
KORONAVIRUS | 26. 8. 2021 8:16
Med hospitaliziranimi cepljenimi bolniki so večinoma bolniki, ki prejemajo kemoterapijo ali biološka zdravila
Ključne besede:     bolnišnica    UKC    Ljubljana    cepljeni    necepljeni    zdravljenje    covid-19    resnica    bolezni
Cepljeni, ki se zdravijo v bolnišnicah so večinoma tisti, ki imajo pridružene bolezni

Po tem, ko je javnost razburila novica o tem, da se v bolnišnicah zdravi več cepljenih, kot necepljenih, so razkrili, kaj se v resnici dogaja. Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je dejala, da se pri njih zdravi manj cepljenih, kot necepljenih.

Razlog, zakaj so v bolnišnici tudi tisti, ki so se cepili pa je ta, da imajo zraven še ostale pridružene bolezni, ki so botrovale k poteku bolezni s covidom-19. Gre za bolnike, ki so po večini starejši od 60 let, imajo pa tudi bolnike, ki so mlajši od 50 let, zdravijo pa tudi dojenčka in njegovo mamo. Otroci po pojasnilih Lejko Zupančeve sicer bolnišničnega zdravljenja ne potrebujejo pogosto.

''Tisti, ki so bili polno cepljeni, so praktično vsi imeli neka osnovna stanja, zaradi katerih imunski odgovor ni bil tak, kot bi moral biti,'' je pojasnila predstojnica infekcijske klinike in dejala, da so med hospitaliziranimi cepljenimi bolniki večinoma bolniki, ki prejemajo kemoterapijo ali biološka zdravila. Številni od njih protiteles sploh ne razvijejo, ne glede na to, ali se okužijo ali pa cepijo. Večjih razlik v poteku okužbe pri različici delta ni, posamezni bolniki sicer poročajo o težavah s sluhom, je dodala Lejko Zupančeva.

V UKC Ljubljana trenutno zdravijo bolnike v eni hali diagnostično-terapevtskega servisa (DTS) in na infekcijski kliniki. V naslednjem tednu načrtujejo razširitev kapacitet v DTS in povečanje kapacitet intenzivnih postelj. Verjetno pa bo treba odpreti tudi dodatne kapacitete za tiste, ki ne potrebujejo intenzivne terapije, je ocenila infektologinja.

Dejala je še, da je stanje na ljubljanski infekcijski kliniki za enkrat stabilno, saj sta se znova odprla covidna oddelka v splošni bolnišnici Celje in na Kliniki Golnik, kar je razbremenilo UKC Ljubljana.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del