Quantcast
Radio1_v_zivo


Odlok: Starši od danes naprej za VSTOP v vrtec in šolo potrebujejo PCT! Kaj pa pravi minister?
Slovenija | 23. 8. 2021 4:57
Od danes veljajo novi ukrepi
Ključne besede:     novosti    odlok    koronavirus    covid
Kako je s prihodom staršev v vrtec? (foto: Pixabay, slika je simbolična)

Danes začne veljati kar nekaj novosti, pa jih poglejmo:

- Osebi, ki je bila cepljena proti covidu-19, ne bodo odredili karantene ob morebitnem tveganem stiku. To bo za to osebo veljalo devet mesecev od dne, ko se je vzpostavila polna zaščita po cepljenju.

- Hitri testi ne bodo več brezplačni, v Ljubljani boste zanj odšteli 12 evrov, v Mariboru 10.

- Stroške testiranja pa bo še vedno kril državni proračun za zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, dejavnosti vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko dejavnostjo, osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode, in za katere je z odloki vlade določeno obvezno testiranje.

- Učenci 7., 8. in 9. razreda ter dijaki se bodo prostovoljno testirali, sredstva bodo zagotovljena iz državnega proračuna.

- Pogoj PCT morajo izpolnjevati vsi, ki opravljajo delo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih.

- Zaposleni, ki niso cepljeni ali preboleli, se morajo tedensko testirati s hitrim antigenskim testom.

- Pogoj PCT morajo po odloku izpolnjevati tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let. V petek pa sta državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec in minister za zdravje Janez Poklukar na novinarski konferenci zagotavljala, da staršem in drugim, ki prihajajo po otroke v vrtec, ni treba izpolnjevati pogoja PCT, morajo pa nositi maske in upoštevati higienska pravila.

- Odlok sicer velja za prihodnji teden, pristojni na ministrstvih za izobraževanje in zdravje pa predvidevajo, da bo enako veljalo prvi teden novega šolskega leta.

- Športniki in člani njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, in gledalci se tekmovanj lahko udeležijo, če izpolnjujejo pogoje PCT.

- Osebe, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev na področju vozil in voznikov, se morajo enkrat tedensko testirati na novi koronavirus s hitrimi testi ali izpolnjevati pogoj cepljenosti ali prebolevnosti.

- Za izvajanje avtotaksi prevozov, javnih linijskih prevozov, posebnih linijskih prevozov, stalnih izvenlinijskih prevozov in občasnih prevozov potnikov je za voznike in potnike obvezna uporaba zaščitne maske. Izvajanje avtotaksi prevozov je dovoljeno le, če voznik taksija pred vstopom novega potnika poskrbi za ustrezno dezinfekcijo delov vozila in uporabo zaščitnih mask ter če enkrat tedensko opravi testiranje ali izpolnjuje pogoj prebolevnosti ali cepljenosti.

- Uporabniki taksi storitev in javnega potniškega prometa so izjema in testiranje ni obvezno. Prav tako se še naprej ni treba testirati voznikom javnega potniškega prometa.

- Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi osebje upravljavca žičniških naprav ter njihovi uporabniki.

- Za zaposlene v storitvah higienske nege, nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oz. poslovnega izobraževanja in usposabljanja, v igralnicah, igralnih salonih in prirejanju posebnih iger na srečo, v sejemski in kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti, nastanitvenih storitvah in v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oz. družabni program, še naprej velja obvezno tedensko testiranje, če niso prebolevniki ali cepljeni proti covidu-19.

- Osebe, ki izvajajo versko oz. duhovno vzgojo in izobraževanje, se morejo tedensko testirati, razen če izpolnjujejo pogoj prebolevnosti ali cepljenja. Tisti, ki versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje izvajajo le občasno in se torej ne testirajo tedensko, pa morajo prav tako izpolnjevati pogoj PCT, pri čemer je pri pogoju testiranja veljavnost hitrega testa 48 ur in testa PCR 72 ur.

- Nastopajoči na javnih kulturnih prireditvah in osebe, ki sodelujejo pri izvedbi javne kulturne prireditve in prihajajo v neposredni stik s končnimi uporabniki, se morajo tedensko testirati, razen če izpolnjujejo pogoj prebolevnosti ali cepljenja. Osebe, ki sodelujejo pri izvedbi javne kulturne prireditve le občasno in se torej ne testirajo tedensko, pa morajo tudi izpolnjevati pogoj PCT, pri čemer je pri pogoju testiranja veljavnost hitrega testa 48 ur in testa PCR 72 ur.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del