Quantcast
Radio1_v_zivo


100-LETNA super babica počne nekaj, ob čemer ti pade čeljust do tal! Postavila je SVETOVNI rekord!
Saj ni res, pa je | 11. 8. 2021 14:13
Ko ljudje vidijo, kaj počne ta gospa, ostanejo brez besed
Ključne besede:     babica    100    let    uteži    guinness    svetovni    rekord
Edith je svetovna rekorderka

Da za telovadno in rekreacijo nikoli nisi prestar dokazuje Edith Murway-Traina, ki se je pri svojih 100 letih zapisala v knjigo rekordov, kot najstarejša tekmovalna dvigalka uteži na svetu.

S športom se ukvarja vse od rane mladosti, ko je plesala ter si od vedno želela zaplesati s Fredom Astairom, a se ji ta želja ni nikoli izpolnila. Edith se je vse do upokojitve ukvarjala s plesom, postala je namreč izredno uspešna učiteljica plesa.Po upokojitvi se seveda od športa ni mogla posloviti, vpisala se je v bližnjo telovadnico, kjer se je redno nekajkrat tedensko rekreirala ter vzdrževala svojo kondicijo. Ravno tam pa je spoznala zdaj zelo dobro prijateljico Carmen Gutworth, ki ji je predstavila naprave za dvigovanje uteži.

''Ko sem gledala gospe, ki dvigujejo uteži se mi je to zdelo nekaj zanimivega in novega, mislila sem si, da bi to lahko počela tudi jaz. Pokazale so mi osnove in začela sem z prvimi vajami,'' pojasnjuje Edith.

Članice dodajajo, da se je hitro vključila v redne treninge in postala del njihove ekipe. ''Bila je dobra, vedno je dvigovala več in več, uteži je dvigovala kot da bi bile torbice. Če ji je kdo ploskal je bila še bolj navdušena,« povejo gospe.Kljub svoji starosti je na tekmovanjih redno pobirala nagrade. Sama tudi pravi, da ji pozornost ob zmagah godi: ''Rada imam aplavze, že kot plesalki so mi bili vedno všeč, dajo ti nov zagon in neverjetno vzpodbudo.''

Prav zaradi svoje starosti pa so se ljudje začeli zanimati zanjo. Hči Honey Cottrel še dodaja, da je vpis v Guinnessovo knjigo rekordov presenetil vse v družini: ''Še sama je bila presenečena, saj ni morala verjeti kaj je dosegla pri svojih stotih letih. Vedeli smo, da je verjetno ena starejših tekmovalk, ob takem dosežku smo vsi zelo ponosni nanjo. Naša mama je svetovna rekorderka,« v smehu razlaga hči.

Toliko zmag pa ji je v zadnjih letih prineslo tudi težave, v svojem stanovanju namreč nima več prostora za vse pokale.


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del