Quantcast
Radio1_v_zivo


ODLOČITEV JE PADLA: To so izjeme, ki bodo morale v šolstvu izpolnjevati PCT pogoje!
Zanimivo | 4. 8. 2021 11:14
Učenci in dijaki ne bodo pri pouku rabili dokazovati PCT, študenti pa ...
Ključne besede:     PCT    šolstvo    študenti    odločitev    testiranje    epidemija    zaščita    dijaki    učitelji    šola    pouk
PCT pogoj bodo morali izpolnjevati le študenti

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da za opravljanje šolskih obveznosti PCT ne bo pogoj. To pomeni, da učenci in dijaki ne bodo pri pouku rabili dokazovati, da so covid-19 preboleli, so cepljeni ali testirani.

PCT pogoje bodo morali izpolnjevati študenti

Z ministrstva za zdravje pa so dejali, da bodo morali študenti v prihodnjem študijskem letu izpolnjevati pogoj PCT, možnosti samotestiranja pa ne bodo imeli. Po zadnjih podatkih je v starostni skupini od 18 do 24 let, cepljenih 29,5 odstotka mladih. 

''Študenti niso predvideni, saj so v skupini, ki se lahko cepi (tudi pred dovoljenjem EMA za starejše od 12. let). Pri njih je predviden sistem PCT,'' pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. 

Samotestiranje bi lahko preprečili ponovno zapiranje šol

Na ministrstvu pravijo, da bodo dijaki in učenci iz zadnje triade v prihodnjem šolskem letu imeli možnost samotestiranja doma, in sicer bo prostovoljno. S pripravami na samotestiranje bi lahko preprečili zapiranje šol in se odpravijo morebitne pomanjkljivosti. 

Učenci pravijo, da samotestiranje ne prinaša ugodnosti

So pa tisti, ki so se že samotestirali doma dejali, da to ne nudi nikakršne ugodnosti. Tožijo po tem, da so hitri testi velikokrat lažno pozitivni. Nekateri se sploh ne želijo testirati, drugi so neodločeni.Samotestiranje za učitelje ni predvideno

Učitelji, ki so covid-19 preboleli ali so cepljeni samotesitranja trenutno ne potrebujejo. Večina učiteljev je bila že cepljena na začetku šolskega leta, kar pomeni, da se jim bo status cepljenega iztekel jeseni. Za zdaj je omejen na devet mesecev, odločitve o podaljšanju pa oblasti še niso sprejele.

Bodo učitelji dobili tretji oz. poživitveni odmerek?

Ali bodo učitelji dobili poživitveni odmerek, ali se bodo spet tedensko testirati, še ni znano. Sindikat SVIZ je ministrstvo večkrat pozval, naj tudi učiteljem omogoči samotestiranje na domu. Na ministrstvu so potrdili, da so dogovori o tem potekali, vendar se vlada ni odločila, da bi možnost samotestiranja ponudila tudi učiteljem.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del