Quantcast
Radio1_v_zivo


Nemci v strahu, da jih kmalu čaka tole! Minister Poklukar o tem, če je možno, da se kaj takega uvede tudi pri nas
KORONAVIRUS | 27. 7. 2021 6:42
Korakamo proti četrtemu valu, bolnišnice naj bi se začele polniti po 10. avgustu
Ključne besede:     Poklukar    cepljenje    poziv    četrti val    Nemčija    svoboda    PCT    cepljeni    necepljeni
Minister Poklukar med cepljenjem (Foto: Zajem zaslona)

Minister Janez Poklukar je zaskrbljen, saj število okuženih v zadnjih dneh pri nas znova narašča, različica delta pa je prejšnji teden že postala prevladujoča.

Korakamo proti četrtemu valu epidemije in je za pričakovati, da se bo število okuženih po 10. avgustu le še povečevalo. To bo tudi čas, ko bo vse več ljudi potrebovalo zdravstveno pomoč oz. bolnišnično zdravljenje. Bolnišnice bodo znova polne okuženih, zdravstveni sistem pa obremenjen. 

Poudaril je, da je ključnega pomena cepljenje in da smo trenutno vsi v istem čolnu. Pojasnil je, da se sam ni cepil zato, ker je minister, temveč zato, ker verjame stroki in njenim ugotovitvam glede cepljenja.

Ta trenutek je glavni ukrep PCT pogoj, a so gostinci zaradi tega zelo nejevoljni, pravi Poklukar. ''V kolikor bomo s tem ukrepom uspešni in ga bomo vsi uspešno izvajali, ob tem pa tudi ostale preventivne ukrepe, verjamem, da lahko družbo ohranjamo široko odprto,'' je povedal v oddaji 24UR ZVEČER.

Necepljenim Nemcem grozi omejitev svobode?

Na novo realnost je opozoril šef kabineta nemške kanclerke, ki je Nemcem jasno sporočil, da bodo cepljeni proti covidu-19 v Nemčiji v primeru hudega četrtega vala epidemije deležni več svobode kot necepljeni, ki ne bodo mogli obiskovati kinodvoran, stadionov in gostinskih lokalov ...

Tudi pri nas razmišljajo o nemškem modelu, če ukrepi ne bi delovali?

Minister je dejal, da je ta trenutek ključna stroka, ki širom po svetu spremlja vse ukrepe in napredovanje epidemije. ''Po drugi strani pa spremljamo tudi, kakšne ukrepe sprejemajo druge države, tako v Evropski uniji kot drugod po svetu. Skladno s tem bomo poskusili pravo mero vsega najti tudi pri nas.''

Kar 900.000 jih pri nas še ni cepljenih

V Sloveniji imamo trenutno precepljenih 37,4 odstotka ljudi, cepljenih tudi 13.000 otrok med 13. in 18. letom. Po poročanju v Odmevih pa se jih ni cepilo še 900.000, niti koronavirusa niso preboleli. Tudi direktorji omenjenih zdravstvenih zavodov, v katerih je cepljenih od 73 odstotkov do 88 odstotkov vseh zaposlenih, so občane pozvali k cepljenju.

''Govorimo o mogoče 900.000 ljudeh, ki so še hitro okužljivi, če pridejo v stik z virusom. In to je dovolj veliko število, da lahko požene dnevno število testov v nekaj tisoč in udeležence v bolnišnicah prek 1.000, lahko tudi prek 2.000,'' je v Odmevih dejal Leon Cizelj z IJS-ja.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del