Quantcast
Radio1_v_zivo


Začenja se Grossmannov festival fantastičnega filma in vina
| 16. 7. 2021 8:41
Na ogled bo 36 celovečernih filmov, 34 kratkih in devet dokumentarnih filmov
Ključne besede:     Grossmannov festival    filmi    vino    Ormož    Ljutomer    zombiji
zombiji
Festival se bo zaključil s parado zombijev.

V Ormožu se bo danes začel Grossmannov festival, posvečen fantastičnem filmu. Na 17. izdajo so povabili ameriška režiserja Garyja Shermana in Williama Lustiga, ki sta premikala meje žanra. Na programu, pospremljenem z degustacijami vin, je 36 celovečercev, 34 kratkih in devet dokumentarnih filmov iz 30 držav. Festival se bo nadaljeval v Ljutomeru.

 

Ameriška režiserja bosta na festivalu prejela častnega hudega mačka za posebne dosežke v fantastični kinematografiji, oba bodo počastili tudi z retrospektivo. Sherman bo izvedel še mojstrski tečaj o edinstvenih posebnih učinkih v filmu Poltergeist III., hkrati bo predsedoval žiriji, ki bo med šestimi tekmovalnimi celovečernimi filmi najboljšega nagradila s hudim mačkom.

 

Med kratkimi filmi se jih bo 15 potegovalo za nagrado Slakov hudi maček, izmed sedmih filmov pa bodo izbirali dobitnika hrupnega mačka za najboljši glasbeni dokumentarec. V tem delu bodo prikazali tudi dokumentarec Petre Seliškar o Tomažu Pengovu z naslovom Odpotovanja.

 

Poleg tekmovalnega programa in obeh retrospektiv, posvečenih častnima gostoma, so pripravili tudi retrospektivo južnokorejskega filma, ki velja za eno najbolj cenjenih nacionalnih kinematografij na svetu. Na svoj račun pa bodo prišli tudi najmlajši s sekcijo Začarani film.

 

Zaradi ameriških gostov bodo delavnice tokrat osredotočene na učinke stare filmske šole. Zainteresirani bodo med drugim lahko izdelovali miniaturne makete ter posebne učinke z maskiranjem. Delavnico maske na festivalu že nekaj let vodi profesionalna maskerka Mateja Naberšnik, udeleženci pa bodo lahko pomagali tudi maskirati zombije za zaključno parado zombijev, ki jo bodo pred sklepno podelitvijo nagrad obogatili s starodobnimi avtomobili in mimovozom zombijev po Ljutomeru.

 

V spremljevalnem delu bodo še koncerti, kulinarična tržnica in tekmovanje za najboljše vino. Gost tega dela bo glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar.

 

Festival bo v Ormožu potekal do nedelje, Ljutomer pa ga bo gostil med 20. in 24. julijem.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del