Quantcast
Radio1_v_zivo


HRVATJE V PANIKI: To je novica, ki so se jo bali številni v hrvaškem turističnem sektorju - kaj pa zdaj?!
KORONAVIRUS | 16. 7. 2021 6:31
Epidemiologi pozivajo, da se prekinejo vse zabave, zaprejo diskoteke, nočni klubi in ostali dogodki na obali
Ključne besede:     Hrvaška    epidemija    panika    turizem    zabave    diskoteke    zapiranje    sezona
Celotna obala je prešla iz zelene v oranžno fazo, kaj to pomeni za hrvaški turizem? (Foto: Pixabay)

Na Hrvaškem so začele okužbe znova naraščati in zgodilo se je tisto, česar so se najbolj bali - da bo sezona slaba že drugo leto zapored. V hrvaškem turističnem sektorju so doživeli hladen tuš, saj je zaradi večjega številka okuženih celotno obalno območje na zemljevidu ECDC-ja prešlo iz zelene v oranžno fazo. 

''Lahko postanemo rdeči, kar pomeni, da bo naša letošnja sezona obstala,'' je za hrvaški portal Index dejal Veljko Ostojić, direktor hrvaške turistične zveze in izrazil veliko zaskrbljenost, saj turizem na Hrvaškem predstavlja 20 % BDP-ja. Vlado pa je še ob tem opozoril, naj epidemiološko karto Hrvaške razdelijo glede na županije, ne pa na statistične regije, kot velja zdaj.


Hrvatje se bojijo, da bo tudi letošnja turistična sezona porazna

Turisti in prebivalci v trgovinah ne nosijo zaščitnih mask 


Bernarda Kaić, vodja epidemiologov na Hrvaškem (HZJZ) pa je dejala, da se v določenih turističnih krajih sploh ne spoštuje ukrepov in prebivalci ter turisti ne nosijo zaščitnih mask, ko gredo v trgovino. 

Epidemiologi pozivajo, da se prekinejo vse zabave

''Mislijo, da je Hrvaška obljubljena dežela, prihajajo sem, da bi se tukaj odpočili od ukrepov v svoji državi,'' je dejala Kaićeva in dodala, da je edina rešitev v dani situaciji, ''da se takoj prekinejo vse zabave, nočni klubi in preostali dogodki na obali, na katerih pride do hitrega prenosa okužb z novim koronavirusom''.


Nočni klubi so na udaru za prenašanje okužb

Bojijo pa se tudi britanski turistov, ki bi lahko prinesli v državo nove viruse. Prizadevajo si, da bi bil njihov prihod bolj nadzorovan, saj si ne želijo biti na rdečem seznamu, kar bi za Hrvate pomenilo pokop. 

Kako bo z vstopi na Hrvaško?

Še naprej bo mogoče vstopati brez dodatnih epidemioloških pogojev vsem imetnikom evropskih digitalnih covidnih potrdil, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Že od začetka julija namreč velja, da lahko potniki, ki nimajo digitalnega potrdila, vstopijo s potrdilom o prebolelosti, o zaključenem cepljenju proti covidu-19 ali pa z negativnim izvidom testa na novi koronavirus. Hitri test ne sme biti starejši kot 48 ur, PCR-test pa 72 ur.

V Avstriji gredo lahko v diskoteke le cepljeni, saj so ugotovili, da se največ okužb z različico delta širi med mladimi in necepljenimi. V nočnih klubih porast okužb predstavlja kar 90 %. 

V Latviji pa je prišlo tako daleč, da so necepljeni lahko ob službo - odločitev naj bi začela veljati 1. oktobra.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del